Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Άλμα στις Θεσσαλικές εξαγωγές


«Άλμα» της τάξης του 37% πραγματοποίησαν οι θεσσαλικές εξαγωγές στην πενταετία 2008-2012, αποδεικνύοντας τόσο τη δυναμική των επιχειρήσεων της περιφέρειας, όσο και το «πείσμα» των ανθρώπων που βρίσκονται στα «τιμόνια» τους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η ύφεση των τελευταίων ετών –με τον δραστικό περιορισμό των εισαγωγών- έφερε σε πρώτο πλάνο τη δυναμική των θεσσαλικών προϊόντων, καθώς ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, το εμπορικό πλεόνασμα της Θεσσαλίας ενισχύεται σημαντικά, με τον δείκτη επικάλυψης εξαγωγών/εισαγωγών να ανέρχεται στο πρώτο εξάμηνο του 2012 στο 200% (!), στοιχείο που κατατάσσει τη Θεσσαλία στη δεύτερη θέση, σε επίπεδο χώρας.

Να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ ανέλυσε τα στοιχεία ελληνικού εξωτερικού εμπορίου ανά περιφέρεια, για το διάστημα Ιανουαρίου –Ιουνίου από το 2008 ως και το 2012, ενώ δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία τα πετρελαιοειδή. Οι επιδόσεις αυτές των θεσσαλικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ένα μικρό «θαύμα», εάν αναλογιστεί κανείς ότι επιτυγχάνονται χωρίς τον Ε-65, χωρίς εμπορευματικό-διαμετακομιστικό κέντρο, χωρίς συστηματική και εκτεταμένη διασύνδεση των βιομηχανικών περιοχών της με το σιδηροδρομικό δίκτυο και χωρίς ουσιαστικές επενδύσεις σε αεροδρόμια και λιμάνια για την αύξηση των εμπορευματικών μεταφορών.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ


Το α' εξάμηνο 2012 στην σύνθεση των περιφερειών στις εθνικές εξαγωγές η Αττική με μερίδιο 48% κατατάσσεται πρώτη, ενώ η Κεντρική Μακεδονία συμμετέχει με 22%. Από τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά προέρχεται το 27% των ελληνικών εξαγωγών. Η Στερεά Ελλάδα, με μια συνολική αύξηση στο διάστημα 2008-2012 κατά 35% βρίσκεται στην 3η θέση, στην οποία παραδοσιακά βρισκόταν η Πελοπόννησος. Το 2012, η Πελοπόννησος βρίσκεται στην 6η θέση, με μερίδιο 3,2%, λόγω απουσίας των πετρελαιοειδών από την ανάλυση. Η Θεσσαλία, διαγράφει παρόμοια πορεία με την Στερεά Ελλάδα, με συνολική αύξηση 35% των εξαγωγών της στην πενταετία και το 2012 κατατάσσεται στην 4η θέση. Η περιφέρεια Ηπείρου καταγράφει ισχυρή άνοδο (κατά 56% συνολικά), ωστόσο η συνεισφορά της παραμένει χαμηλή στο 1,4% των ελληνικών εξαγωγών.

Σε ότι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι το α' εξάμηνο 2012, οι 9 από τις 13 περιφέρειες είχαν πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο. Παρόλα αυτά, ο εθνικός μέσος όρος παραμένει χαμηλός, εξαιτίας της Αττικής, που ακόμα και το 2012, παρά την διαρκή μείωση των ελληνικών εισαγωγών σε εθνικό επίπεδο, εξακολουθεί να εισάγει περίπου το τριπλάσιο των προϊόντων που εξάγει. Αντίθετα για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας το 2012, ο βαθμός επικάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές της αγγίζει το 95%, γεγονός που λόγω μεγέθους οικονομίας έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στο εμπορικό ισοζύγιο σε εθνικό επίπεδο.

Η επίδοση της Θεσσαλίας, αναφορικά με το εμπορικό της ισοζύγιο είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή, ειδικά εάν κανείς εξετάσει το εξάμηνο του 2012 και το πρώτο εξάμηνο του 2011 (τα διαστήματα που παραθέτει για σύγκριση η μελέτη), καθώς πρόκειται για δύο χρονιές επίμονης και μεγάλης ύφεσης. Ο δείκτης επικάλυψης των θεσσαλικών εξαγωγών προς τις εισαγωγές της περιφέρειας στο α΄εξάμηνο του 2012 ήταν στο 150%, ενώ το α' εξάμηνο του 2012 ο δείκτης επικάλυψης εκτινάχθηκε στο 200% -κατατάσσοντας τη Θεσσαλία στη δεύτερη θέση, αναφορικά με το εμπορικό της πλεόνασμα, σε επίπεδο χώρας, με το Βόρειο Αιγαίο να βρίσκεται στην πρώτη θέση.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ

Τρόφιμα – Ποτά – Καπνά αποτελούν τον κυριότερο ελληνικό εξαγωγικό κλάδο με μερίδιο 26% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών το 2012, ενώ σημειώνουν συνολική αύξηση από το α' εξάμηνο 2008 μέχρι το α' εξάμηνο 2012 16%, που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην Κεντρική Μακεδονία (37%). Η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος καταγράφουν σημαντική δυναμική στις εξαγωγές του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις 6 από τις 13 περιφέρειες, πάνω από το 50% των εξαγωγών τους προέρχεται από τον κλάδο τρόφιμα-ποτά-καπνά.

Χημικά – Πλαστικά (μαζί με τα μέταλλα) είναι ο δεύτερος κυριότερος εξαγωγικός κλάδος, με μερίδιο 18% το 2012 και συνολική αύξηση κατά 9% στο διάστημα α' εξάμηνο 2008-12. Η αύξηση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην Στερεά Ελλάδα (72%), η οποία στο διάστημα 2008-12 διπλασίασε τη συμμετοχή της στις εξαγωγές του κλάδου (από 7% σε 14%). Μεγάλη δυναμική σημειώνει στον κλάδο και η Ήπειρος. Η πλειοψηφία των περιφερειών (8/13) καταγράφει κάμψη.

Με μερίδιο 18% τα μέταλλα συμμετέχουν στις ελληνικές εξαγωγές διαγράφοντας πτωτική πορεία στην κρίση. Μετά το 2010 ξεκίνησε η σταδιακή ανάκαμψη του κλάδου, χωρίς ωστόσο να φτάσει στα επίπεδα του 2008. Στον κλάδο παρατηρείται μικρή διασπορά, καθώς το 90% των εξαγωγών πραγματοποιείται από τρεις περιφέρειες, την Αττική – 59%, την Στερεά Ελλάδα – 17% και την Κεντρική Μακεδονία – 13%. Ιδιαίτερα θετική η συνεισφορά της Θεσσαλίας στον κλάδο, ενώ αρνητική η συνεισφορά της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αττικής.

Τέταρτος, με μερίδιο 11%, ελληνικός εξαγωγικός κλάδος οι μηχανές και συσκευές σημειώνουν κάμψη στο διάστημα α' εξάμηνο 2008-12 που υπολογίζεται σε 2% συνολικά. Η πτώση αποδίδεται κυρίως στη Δυτική Ελλάδα (37%). Μικρή διασπορά στον κλάδο, με τα ¾ των εξαγωγών να προέρχονται από την Αττική. Η Δυτική Μακεδονία καταγράφει σημαντική άνοδο εξαγωγών (170%), ενώ πλην της Αττικής οι υπόλοιπες περιφέρειες καταγράφουν έντονη πτώση.

Οχήματα: Ένας μη παραδοσιακός ελληνικός εξαγωγικός κλάδος, με μικρό μερίδιο στις ελληνικές εξαγωγές (2%) σημειώνει αύξηση κατά 3% στο διάστημα α' εξάμηνο 2008-12 που αποδίδεται στην Στερεά Ελλάδα και στην Αττική. Παρατηρείται μικρή διασπορά του κλάδου, με το 78% των εξαγωγών να πραγματοποιούνται από την Αττική. Ανερχόμενη δύναμη στον κλάδο είναι η Στερεά Ελλάδα, ενώ η Δυτική Ελλάδα σημειώνει πτώση κατά 83% συνολικά στην πενταετία.

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ

Σε δύο κλάδους, κλωστοϋφαντουργία-ένδυση και μη μεταλλικά ορυκτά, η Θεσσαλία διπλασίασε στην πενταετία τόσο τις εξαγωγές της όσο και το μερίδιο συνεισφοράς της στο σύνολο των εν λόγω κατηγοριών προϊόντων. Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης, αν και με πτωτικούς ρυθμούς, εξακολουθεί να συμμετέχει με μερίδιο 10% στις ελληνικές εξαγωγές το 2012. Η Κεντρική Μακεδονία συμμετέχει με 35% και η Αττική με 23% στις εξαγωγές του κλάδου το 2012. Η Θεσσαλία αποτελεί ανερχόμενη δύναμη στον κλάδο, διπλασιάζοντας το μερίδιό της στην πενταετία (από 7% σε 13%), όπως και η Δυτική Μακεδονία (από 9% σε 14%), ενώ το αντίθετο παρατηρείται στην Κεντρική Μακεδονία και την Αττική.

Μη μεταλλικά Ορυκτά (μάρμαρο, τσιμέντο, αδρανή): Στο διάστημα α' εξάμηνο 2008-2012 παρατηρείται οριακή αύξηση στις εξαγωγές μεταλλικών ορυκτών κατά 1%, που αποδίδεται κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία (39%) και στην Θεσσαλία (25%). Τα 2/3 των εξαγωγών του κλάδου προέρχονται από την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, ωστόσο μόλις το 3% της Αττικής και το 5% της Κεντρικής Μακεδονίας ανήκουν στον κλάδο. Η Θεσσαλία και η Δυτική Ελλάδα αναδεικνύουν ιδιαίτερη δυναμική μέσα στην κρίση, διπλασιάζοντας τις εξαγωγές τους στον κλάδο.

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Στην ανάλυση ανά αγορά επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και σήμερα, για τις περισσότερες περιφέρειες η ΕΕ-27 αποτελεί κυριότερο στρατηγικό εταίρο σε επίπεδο εξαγωγών. Εξαίρεση αποτελούν οι Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία που εξάγουν στην Ασία ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των εξαγωγών τους, καθώς και το Νότιο Αιγαίο που εξάγει περίπου 50% στην Βόρειο Αμερική.

Ειδικά η Θεσσαλία εμφανίζει ίσως από τις πιο ομαλές διασπορές εξαγωγών των προϊόντων της, καθώς το 59% κατευθύνεται σε χώρες της ΕΕ-27, ενώ το υπόλοιπο 41% κατευθύνεται στις αγορές και των τεσσάρων λοιπών ηπείρων: 14% (που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό, σε επίπεδο χώρας) των θεσσαλικών εξαγωγών κατευθύνεται σε χώρες της Ασίας, ενώ επίσης ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της τάξης του 19% κατευθύνεται στις χώρες της Αφρικής. Σε ΗΠΑ-Καναδά πηγαίνει το 4% των θεσσαλικών εξαγόμενων προϊόντων, 3% στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και ένα 2% στην Ωκεανία.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΛ, Σωτήρη Γιαννακόπουλο, «η καταγεγραμμένη στη μελέτη του ΣΕΒΕ σημαντική αύξηση της συνεισφοράς της Θεσσαλίας στις ελληνικές εξαγωγές είναι ένα γεγονός που μας ικανοποιεί και μας γεμίζει ευθύνες, σαν διοίκηση του Επιμελητηρίου Λάρισας για περαιτέρω στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων της περιοχής μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεικτικά στοιχεία για τη δυναμική της περιφέρειας Θεσσαλίας είναι τόσο η αύξηση κατά 37% των θεσσαλικών εξαγωγών στην πενταετία 2008-2012, όσο και το γεγονός ότι η Θεσσαλία παραμένει πλεονασματική στο εμπορικό της ισοζύγιο. Παράλληλα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, η ομαλή διασπορά –ίσως η πιο ομαλή στην Ελλάδα- των εξαγωγών, δείχνουν ότι οι θεσσαλικές επιχειρήσεις δεν έχουν προσανατολισμό μόνον προς τις χώρες της Ευρώπης.

«Πιστεύω ότι τρεις είναι κατά βάση οι λόγοι για αυτή την εξέλιξη. Πρώτον, οι επιχειρηματίες έχουν από καιρό αντιληφθεί και ενσωματώσει στην επιχειρηματική τους συμπεριφορά το γεγονός ότι η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος για την επιβίωση και ανάπτυξή τους. Δεύτερον, αποδίδουν καρπούς οι στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης και ενεργοποίησης των επιχειρηματιών γύρω από το θέμα των εξαγωγών, οι οποίες εδώ και καιρό διοργανώνονται από τα Επιμελητήρια και άλλους συλλογικούς φορείς και τρίτον, η πολιτική προγραμματισμένης και τακτικής παρουσίας σε επιλεγμένες εκθέσεις του εξωτερικού, η συμμετοχή των μελών του Επιμελητηρίου σε συνέδρια, φόρα και αποστολές έχουν διαμορφώσει μια «κουλτούρα» εξαγωγών μεταξύ των μελών του Επιμελητηρίου που ελπίζουμε να αποτελέσει τη βάση για διεύρυνση του αριθμού των επιχειρήσεων που στοχεύουν σε εξαγωγές», ανέφερε στην «Ε».
eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: