Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Καλοριφέρ ή ενδοδαπέδια; Ιδού η απορία!


Κάνε μια έρευνα για ενδοδαπέδια θέρμανση και θα ανακαλύψεις πόσο πίσω έχεις μείνει...
Πόσα δεν έχουμε ακούσει και πόσα δεν έχουμε διαβάσει! Φαντάζομαι ότι αν δεν είστε γνώστες και μόνο το άκουσμα της έννοιας ενδοδαπέδια θέρμανση, σας τρομάζει. Τελικά, όμως αν κάνετε μία καλή βόλτα στο ίντερνετ και μία ακόμα καλύτερη έρευνα αγοράς, θα δείτε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά και ότι όσες φρικιαστικές ιστορίες έχετε ακούσει είτε οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος είτε έχουν συμβεί πριν το 1970! Για να μην πάρετε τους διαδικτυακούς δρόμους, την έρευνα αυτή την κάναμε εμείς και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα.

Μην νομίζετε ότι η ενδοδαπέδια απευθύνεται αποκλειστικά σε όσους χτίζουν νέο σπίτι. Αν βρίσκεστε σε φάση ανακαίνισης και σκοπεύετε να αλλάξετε δάπεδα. Η λύση αυτή μπορεί να αφορά και εσάς.

Ξεκινάμε με τα σημαντικά.
1.
Η τοποθέτηση είναι το Α και το Ω της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγουμε προσεκτικά την εταιρεία που θα την εγκαταστήσει. Και μιας και δεν μπορώ να κάνω διαφήμιση, απλά θα σας πω ότι καλό είναι να επιλέξετε μία εταιρεία που ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο.

Tip: τα μηχανολογικά της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι εξίσου σημαντικά με αυτά κάθε εγκατάστασης. Μην κάνετε οικονομίες σε μηχανισμούς που είναι κρυμμένο στο πάτωμα για να γλυτώσετε 200 ευρώ!

2. Η μελέτη είναι αντίστοιχης σημασίας. Μπορεί κοιτάζοντας φωτογραφίες να βλέπετε απλά μερικούς σωλήνες απλωμένους κάτω, αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Η μελέτη για την εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι σημαντική αφού γίνεται μία φορά και δεν αλλάζει -όπως τα καλοριφέρ.

Tip: Το ότι δεν υπάρχουν καλοριφέρ που να εμποδίζουν την τοποθέτηση επίπλων και καναπέδων δεν σημαίνει ότι όλα μπορούν να μπουν όπου να’ναι. Η ενδοδαπέδια θέρμανση δεν αγαπά τα εμπόδια. Έτσι, τουλάχιστον τα βασικά σας έπιπλα θα πρέπει να είναι σε μέρη που δεν θα διακόπτουν την πορεία της ζέστης. Σκεφθείτε και υπολογίστε που θα μπουν τα ογκώδη αντικείμενά σας και μετά σχεδιάστε από πού θα περάσουν οι σωλήνες. Όσον αφορά τα αγαπημένα σας χαλιά; Ξεχάστε τα! Δεν χρειάζονται! Αν πάλι δεν έχετε, δεν θα χρειαστεί καν να αγοράσετε.
Tip No2: αν κάποιο δωμάτιο χρειάζεται αμεσότερη θέρμανση που να μπορεί να ρυθμίζεται άμεσα και κατά βούληση, η ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί με τις κατάλληλες τροποποιήσεις να συνεργαστεί και με συμβατικά καλοριφέρ.

3.
Το κόστος της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι υψηλότερο από αυτό της συμβατικής με καλοριφέρ. Οι απόψεις των εταιρειών υπολογίζουν το έξτρα κόστος μεταξύ 20-35%. Αυτό δεν είναι μύθος είναι πραγματικότητα. Στον αντίποδα, η λειτουργία της ενδοδαπέδιας θέρμανσης κοστίζει φθηνότερα από της συμβατικής με τις εταιρείες και εδώ να υπόσχονται κατανάλωση πετρελαίου μειωμένη κατά 20-30% σε σχέση με τα απλά καλοριφέρ. Ο λόγος είναι απλός. Αφορά αφενός στο γεγονός ότι η ενδοδαπέδια λειτουργεί στους 45 βαθμούς κελσίου και όχι στους 80-90 των συμβατικών καλοριφέρ και αφετέρου στο ότι η διάχυση της θερμότητας γίνεται τόσο ιδανικά που θα ανακαλύψετε στην πορεία ότι η «θερμοκρασία στόχος» για το σπίτι σας θα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που συνήθως ζητάτε από …τα καλοριφέρ σας. Παράλληλα, αν δεν έχετε φυσικό αέριο και βρίσκετε το πετρέλαιο –δικαίως- πολύ ακριβό, η ενδοδαπέδια μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο ή και περισσότερο αποδοτικά με ρεύμα! Και κάτι ακόμα! Το γεγονός ότι στην ενδοδαπέδια θέρμανση καλό είναι να αποφεύγονται «εμπόδια» στην πορεία της ζέστης από τα έγκατα του πατώματος προς τα πάνω, θα γλυτώσετε και τα έξοδα απόκτησης και συντήρησης για χαλιά τα οποία δεν είναι πλέον απαραίτητα!

Tip: Η ενδοδαπέδια θέρμανση χρειάζεται λίγο χρόνο για να ενεργήσει. Έτσι πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν μέσα στο φθινόπωρο και για την ακρίβεια κατά τον Οκτώβριο, το σύστημα πρέπει να ξεκινήσει να λειτουργεί ώστε να πάρει το σπίτι σταδιακά τη θερμοκρασία του.

4. Δεν ξεχάσαμε τη «Νέμεση» την ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Βλάβες και διαρροές. Ο τρόμος του ιδιοκτήτη δεν έχει τόσο να κάνει με τα υλικά όσο με την τοποθέτησή τους. Εξαίρεση αποτελούσαν παλαιότερα σπίτια με σιδερένιους σωλήνες που λόγω ακατάλληλων κολλήσεων, σκούριαζαν και τα μετέτρεπαν σε ενυδρεία. Σήμερα, η ενδοδαπέδια σε απλώνεται απλά στο πάτωμα. Τοποθετείται με ειδικές βάσεις συγκράτησης, πάνω σε μονωτικό στρώμα ενώ από πάνω της απλώνεται ειδικού τύπου μπετόν που βοηθά στην καλύτερη διάχυση της θερμότητας. Ούτως ή άλλως, όπως και στα συμβατικά δίκτυα θέρμανσης, πριν κλειστούν τα πατώματα, η εγκατάσταση λειτουργεί υπό πίεση για να εντοπιστούν τυχόν διαρροές. Θέλετε όμως και την χειρότερη εκδοχή; Ορίστε: Διαπιστώνετε διαροοή μετά το κλείσιμο των πατωμάτων (ξύλινων ή με πλακάκι). Η επιδιόρθωση μπορεί να γίνει άμεσα από το κεντρικό σύστημα διανομής των σωλήνων («κολλεκτέρ» Γαλλιστί και …Υδραυλιστί) αφού μερικοί σωλήνες μικρής διαδρομής περνάνε μέσα από σπιράλ και άρα μπορούν να τραβηχτούν έξω και να ξανατοποθετηθούν. Ακόμα και αν αυτό δεν είναι δυνατόν όμως, οι επισκευαστές έχουν εξειδικευμένα μηχανήματα που εντοπίζουν την διαρροή και με τοπική επέμβαση (σαν τις ειδικές εταιρείες που αφαιρούν γρατζουνιές από τα αυτοκίνητά μας χωρίς βάψιμο…) που διαρκεί ελάχιστα, μπορούν να επιδιορθώσουν τη βλάβη χωρίς να κάνουν το σπίτι μας άνω κάτω.

Αν τα παραπάνω σας έβαλαν σε σκέψεις, τότε θα σας αφήσω με μία ακόμα. Η ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί να συνδυαστεί και με αντίστοιχα συστήματα ψύξης, αποκλείοντας από το σπίτι μας τα ακαλαίσθητα μηχανήματα κλιματισμού!
menslounge.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: