Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Fixies ή Fixed Gear Bicycles


 Τα ποδήλατα fixies είναι ότι απλούστερο υπάρχει σε ποδήλατο. Έχουν μόνο μια ταχύτητα και υπάρχει μια άμεση εξάρτηση στην κίνηση μεταξύ του γραναζιού των πεντάλ και του γραναζιού της πίσω ρόδας, μιας που δεν υπάρχει μηχανισμός αποσύνδεσης τους (νεκρό). 


Έτσι το γρανάζι του πίσω τροχού μπορεί να κινείται μόνο με την ίδια ταχύτητα και στην ίδια κατεύθυνση με το γρανάζι των πεταλιών.



Τα ποδήλατα που έχουν μια ταχύτητα αλλά στο πίσω γρανάζι υπάρχει «νεκρό» λέγονται single speed, ενώ υπάρχουν και αυτά με διπλό γρανάζι πίσω, ένα σε κάθε πλευρά (flip flop), που βγάζοντας την ρόδα μπορείς να συνδέσεις την αλυσίδα ή στο ένα ή στο άλλο μετατρέποντας το ποδήλατο σε single speed ή fixed gear.
 
Η έλλειψη του «νεκρού» στα fixies καθώς και ο ελαφρύς του σκελετός (συνήθως κούρσας) δίνει την δυνατότητα να έχεις τον απόλυτο έλεγχο της κίνησης του ποδηλάτου (μπορείς να πας και προς τα πίσω) και το κάνει αγαπημένο εργαλείο για διάφορα ακροβατικά κόλπα. Επίσης ο αναβάτης, με την αντίσταση της περιστροφής των πεταλιών, μπορεί να επιβραδύνει το ποδήλατο κάνοντας τις ρόδες για να γλιστρήσουν και να φρενάρει χωρίς να χρειάζονται φρένα.
Βέβαια για καθημερινή χρήση χρειάζεται μια εξοικείωση γιατί στις κατηφοριές τα πετάλια φεύγουν σαν τρελά, το φρενάρισμά του είναι πιο αργό και δύσκολο και οι ανηφοριές λίγο πιο ζόρικες. Πολλοί που το χρησιμοποιούν καθημερινά προσθέτουν ένα μπροστινό φρένο για τον ευκολότερο χειρισμό του.

Τα fixed gears, η αλήθεια να λέγεται, δεν είναι μόνο ένα ποδήλατο που μας θυμίζει τους προγόνους του σημερινού ποδηλάτου. Είναι μια καινούρια μόδα, φιλοσοφία, τρόπος ζωής, διασκέδασης για πάρα πολλούς ιδιαίτερα στα Λονδίνο, Σαν Φραντζίσκο και Τόκιο.

Η απλότητα της κατασκευής τους δίνει την δυνατότητα στον καθένα να φτιάξει – «συναρμολογήσει» το δικό του ποδήλατο είτε χρησιμοποιώντας ότι έχει είτε ότι του αρέσει. Αυτό τα κάνει μοναδικά το καθένα τους αφού κουβαλάνε, εκτός από τον ίδιο τον αναβάτη τους, το γούστο του και την τρέλα του.
Φωτογραφίες από «φτιαγμένα» fixed gear ΕΔΩ και ΕΔΩ
Ένα πολύ όμορφο άρθρο από τον Matt Seaton ΕΔΩ
Βίντεο με διάφορα κόλπα ΕΔΩ και ΕΔΩ
Βίντεο από αφιέρωμα γαλλικού καναλιού στην κοινότητα του Λονδίνου ΕΔΩ
Το πιο ακριβό fixie του κόσμου ΕΔΩ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: