Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

H επόμενη μέρα: Πώς να διώξεις το hangover


Καλά ήταν τα χτεσινά ποτά, τα σφηνάκια, τα κοκτέηλ, τα κεράσματα (μα καλά, πόσο ήπιες;). Τι κάνεις σήμερα που ο οργανισμός σου θέλει να σε εκδικηθεί;


Το παράκανες χτες; Δεν είσαι ο μόνος. Τι κάνουμε τώρα, θα μου πεις. Δε χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες, ξέρουμε. Πονοκέφαλος σα να βαράνε σφυριά, στόμα σα παπούτσι, ζαλάδες, ίσως ίλιγγοι. Τα 'χουμε πάθει κι εμείς. Όχι μια και δυο. Για να δούμε πώς θα συνέλθουμε.
Πληροφοριακά σου λέμε εν συντομία πως ό,τι έχεις πάθει το έπαθες από τα τοξικά προιόντα που μαζεύτηκαν στο αίμα σου. Είναι προϊόντα του μεταβολισμού του αλκοόλ. Το αλκοόλ όταν μεταβολίζεται, απαιτεί από το συκώτι πολύ νερό για να γίνει η χημική ένωση διάσπασής του. Ετσι εξηγείται η αφυδάτωση. Επίσης βιταμίνες όπως ο Α,Β και C καταστρέφονται ή καταναλώνονται μέχρι τέλους. Πρόσθεσε σε αυτά και τα “σκουπίδια” που υπάρχουν σε μη καθαρά ποτά. όπως η αιθανόλη, η ισοπροπυλική αλκοόλη και καταλαβαίνεις τι έχει γίνει στον οργανισμό σου. Το σηκώτι σου έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Μέσα σε όλα αυτά έχει συγκεντρωθεί και ακεταλδεϋδη (μπορεί να τη θυμάσαι στο λύκειο) που αποτελεί υποπροϊόν της οξείδωσης της αιθανόλης. Αυτή είναι ο βασικός ένοχος πίσω από τον super πονοκέφαλο που σου ρίχνει μπουνιές στα μηνίγγια.

Τέλος πάντων, το θέμα είναι πώς ξεμπλέκουμε...

Υπάρχουν πολλές θεραπείες, αλλά εμείς συνιστούμε μια πιο δραστική και κυρίως πιο “φυσική”. Σκοπός να δώσεις στον οργανισμό σου ό,τι του λείπει για να έρθει στα ίσια του.

Πρώτον: Κοιμήσου, όσο μπορείς περισσότερο. Δώσε την ευκαιρία στον οργανισμό σου να έρθει στα ίσα του, ενεργοποιώντας τις φυσικές διαδικασίες "επιδιόρθωσης" που διαθέτει. Λογικά θα ξενύχτησες, οπότε έχεις ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη. Να θυμάσαι ότι ύπνος που ξεκινά μετά τις 12 τα μεσάνυχτα δεν έχει την ίδια "δύναμη", οπότε θα νιώθεις νυσταγμένος. Παράλληλα το στομάχι σου (που αγωνίζεται) δε θα έχει αφήσει τον οργανισμό σου να κοιμηθεί βαθιά.

Δεύτερον: Πιες πολύ νερό. Όχι απότομα, το στομάχι σου θα διαμαρτυρηθεί. Πιες το με το ρυθμό που ρούφαγες το ουίσκι χτες. Γουλιές με σταθερό ρυθμό. Αλλά συνέχεια. Πρέπει να πιεις ένα λίτρο τουλάχιστον.

Τρίτον: Βγες στο παράθυρο και πάρε βαθιές ανάσες στον καθαρό αέρα. Οξυγονώσου,.

Τέταρτον: Πιες χυμούς, πλούσιους σε βιατμίνη C
(στίψε πορτοκάλια ή μανταρίνια) και φάε μπανάνες. Περιέχουν υψηλές ποσότητες σε φρουκτόζη και ποτάσσιο, ένα από τα πολύτιμα στοιχεία που τελειώνουν από τον οργανισμό σου όταν πίνεις. Οι μπανάνες επίσης λειτουργούν σα φυσικό αντιόξινο, εξουδετερώνοντας τα οξέα του στομαχιού που προκαλούν τη ναυτία, ενώ το μαγνήσιό τους θα βοηθήσει τα αγγεία σου να ηρεμήσουν και τον πονοκέφαλο να καλμάρει.

Πέμπτον: Κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο.
Το καλύτερο είναι να εναλάσσεις ζεστό με δροσερό νερό.

Έκτον: Αν πας για παυσίπονο, απόφυγε την ασπιρίνη.
Θεωρείται ότι εντείνει τα συμπτώματα αντί να τα κατευνάζει.

Έβδομον: Λογικά τα συμπτώματα θα έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Διαφορετικά δοκίμασε την ...ομοιοπαθητική. Το Bloody Mary θεωρείται πως έχει τις πιο καλές ιδιότητες επαναφοράς σε ισσοροπία από ένα γερό σούρωμα. Να σου πούμε τη συνταγή:

Μια μεζούρα βότκα (την πιο καθαρή που θα βρεις)
Χυμός λεμόνι
σάλτσα Worcestershire
2 - 3 σταγόνες Ταμπάσκο
Πιπέρι, αλάτι, σέλερι
Χυμός τομάτας.

Ρίξτα σε μεγάλο ποτήρι πάγο, πρόσθεσε τα κρυκεύματα, μετά τη βότκα, γέμισε με τοματόζουμο και ανακάτεψε. Κανονικά το γαρνίρεις με ένα κοτσάνι σέλερι και μια φέτα lime, αλλά τώρα στην κατάσταση που βρίσκεσαι, αυτά σε μάραναν...
menslounge.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: