Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Οι καταθέσεις μας δεν είναι εγγυημένες!



Κάθε κράτος μέλος έχει την εξουσία να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων σε περίπτωση τραπεζικών διασώσεων.


«Παράθυρο» για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, όπως στην περίπτωση της Κύπρου, άφησε ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια, σε απάντηση του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ερώτηση του Ν. Χουντή αφορούσε στην περίπτωση κουρέματος των καταθέσεων στην Ελλάδα και στο κατά πόσο ένα κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να προβεί σε πρόσθετα μέτρα, όπως η καταβολή εισφοράς από κατόχους ασφαλισμένων καταθέσεων, προς όφελος της κεφαλαιακής ενίσχυσης μιας τράπεζας. Στην έρώτηση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθετε το θέμα του κουρέματος των ασφαλισμένων καταθέσεων (κάτω των 100.000 ευρώ) των ευρωπαίων πολιτών, σε ενδεχόμενη κρίση υπο-κεφαλαιοποίησης μιας τράπεζας, υπό το πρίσμα των νέων ρυθμίσεων της Κομισιόν, όπως αυτές αποτυπώνονται στην «Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων στα μέτρα στήριξης των τραπεζών στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης (2013/C 216/01)», και ισχύουν από την 1η Αυγούστου 2013. Το θέμα αυτό ήρθε στο προσκήνιο καθώς οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται ώστε να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν στην τραπεζική ενοποίηση και στην εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών.

Η απάντηση του Χ. Αλμούνια ήταν ότι «τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι ζημίες καλύπτονται πρώτα από τους μετόχους, και ότι οι κάτοχοι υβριδικού κεφαλαίου και οι κάτοχοι μετοχικών τίτλων μειωμένης εξασφάλισης θα συμβάλουν στη μείωση του κεφαλαιακού ελλείμματος στο μέγιστο δυνατό βαθμό, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος για τους φορολογούμενους». Επίσης, πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή δεν θα απαιτεί την καταβολή εισφοράς από τους κατόχους χρεωστικών τίτλων αυξημένης εξασφάλισης (ιδίως από κατόχους ασφαλισμένων καταθέσεων, ανασφάλιστων καταθέσεων, ομολόγων και κάθε άλλου χρεωστικού τίτλου αυξημένης εξασφάλισης) ως υποχρεωτικό στοιχείο του καταμερισμού των επιβαρύνσεων», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση για τις καταθέσεις και μεταθέτοντας την ευθύνη της απόφασης στην κυβέρνηση του εκάστοτε κράτους-μέλους.«Κάθε κράτος μέλος έχει την εξουσία να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων» είπε.
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: