Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Β. Ράπανος: O "βομβιστής" Τραπεζίτης στο τιμόνι του υπ. Οικονομικών




Ο Βασίλης Ράπανος είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει την «καυτή πατάτα» της ελληνικής οικονομίας.



Ο 64χρονος σήμερα Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, έχει να παρουσιάσει πολλές άγνωστες πτυχές της ζωής τους και της πολιτικής του δράσης, οι οποίες εντυπωσιάζουν.

Άνθρωπος με αριστερές καταβολές, που φυλακίστηκε επί Χούντας, γνωστός για τον αντιδικτατορικό του αγώνα, καθώς υπήρξε μέλος σε αντιστασιακή ομάδα η οποία τοποθετούσε βομβιστικούς μηχανισμούς σε στόχους που συνδέονταν με τη δικτατορία. Συνελήφθη το 1969 και καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλακή, την οποία εξέτισε στην Αίγινα, τον Κορυδαλλό και το Γεντί Κουλέ.

Γεννήθηκε στο νησί της Κω, το 1947. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και ολοκλήρωσε το master και το phd του σε πανεπιστήμια του Καναδά.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, υπήρξε ενεργό μέλος σε αντιστασιακή ομάδα που τοποθετούσε βομβιστικούς μηχανισμούς σε στόχους που είχαν να κάνουν με τη δικτατορία. Σε 4 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε το 1969, ποινή την οποία εξέτισε σε Αίγινα, Κορυδαλλό και Γεντί Κουλέ.

Σε δήλωση του, ο Β. Ράπανος, αναφέρει: ‘’Η φυλακή έγινε το πανεπιστήμιο μου’’. Τα 4 χρόνια εγκλεισμού τα χαρακτηρίζει ως ‘’τυχερά’’ καθώς βρήκε άπλετο χρόνο να διαβάζει βιβλία. Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του και αφού πήρε το πτυχίο του, έφυγε για τον Καναδά.

Η επιστροφή του στην Ελλάδα τον οδήγησε στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) όπου ασχολήθηκε με την έρευνα οικονομικών θεμάτων. Από το 1992 βρίσκεται στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστήμιο Αθηνών ως Αναπληρωτής Καθηγητής και διατελεί επίσης καθήκοντα προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο παρελθόν έχει υπάρξει πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΤΕ, διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών(2000-2004).

Το 1995 επί Παπανδρέου τοποθετήθηκε υποδιοικητής και έπειτα διοικητής στην Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδας. Επί διοικήσεώς του, το 1998, η Κτηματική συγχωνεύθηκε με την Εθνική Τράπεζα, στης οποίας το διοικητικό συμβούλιο παρέμεινε μέχρι το 2004.

Την διετία 1998-2000, επί κυβερνήσεως Σημίτη, είχε τοποθετηθεί και στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ. το 2000 τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της χώρας στην νομισματική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προετοίμασε την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ. Την τετραετία 2000-2004 ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Οικονομικών, όταν η Ελλάδα αναπτυσσόταν με γοργούς ρυθμούς. Έχει διατελέσει ακόμα, αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΟΣΑ ενώ τη διετία 2007-2009 ήταν επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ.

Το 2009 επανήλθε στον τραπεζικό τομέα, καθώς η κυβέρνηση Παπανδρέου τον επέλεξε για πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, θέση την οποία έχει μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Λόγω των σπουδών, της ερευνητικής του δουλειάς και της εμπειρίας του σε τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς, ο Βασίλης Ράπανος θεωρείται ότι έχει βαθιά γνώση των δημόσιων οικονομικών και των προβλημάτων τους.

«Μετά από 30 χρόνια εργασίας στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας...νομίζω ότι έχω αποκτήσει μια καλή γνώση γι'αυτά», δήλωσε χτες ο κ. Ράπανος στους Financial Times.
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: