Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Σχολή από τον τόπο σου...


Με μία μόνο σκέψη συμπληρώνουν εφέτος τα μηχανογραφικά τους οι νέοι και οι νέες που διεκδικούν μια θέση στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας: «Να μπω σε τμήμα κοντά στο σπίτι μου...».




Αυτό είναι το... πρώτο και το κύριο κριτήριο για τη συμπλήρωσή τους, άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνική και οικονομική κρίση που διανύει η χώρα. Ετσι, όπως αποκαλύπτουν τα πρώτα στοιχεία από τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, διαδικασία που ολοκληρώνεται στις 5 Ιουλίου, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά εφέτος:

- Οι υποψήφιοι επιλέγουν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους καθώς, όπως λένε εκπαιδευτικοί και φροντιστές που μίλησαν στο «Βήμα», πολλοί απ' αυτούς φοβούνται ότι εάν περάσουν σε τμήμα μακρινής πόλης δεν θα μπορέσουν ούτε καν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους. «Καθοριστικός παράγοντας εφέτος είναι οι σπουδές κοντά στο σπίτι, καθώς οι γονείς των παιδιών δεν έχουν πλέον οικονομικές αντοχές» λέει εκπαιδευτικός σχολείου στο κέντρο της Αθήνας, που βοηθούσε τις προηγούμενες ημέρες μαθητές του στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου. Αυτό φυσικά θα δημιουργήσει συνωστισμό στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων, ενώ αδικημένοι του συστήματος θα είναι οι νέοι και οι νέες που κατοικούν σε περιοχές οι οποίες δεν διαθέτουν τις σχολές με την κατεύθυνση που ονειρεύονται να σπουδάσουν, ενώ συγκεντρώνουν τη βαθμολογία γι' αυτές.

-Η πτώση των βάσεων, με αυτά τα δεδομένα, στο 2ο επιστημονικό πεδίο (των θετικών επιστημών) και στο 4ο επιστημονικό πεδίο (των τεχνολογικών επιστημών) θα είναι μικρότερη από εκεί- νη που θα ήταν κανονικά, εάν βασιζό- ταν η ανάλυση των σχετικών στοιχείων μόνο στις επιδόσεις των υποψηφίων.

Βάσεις... πολλών ταχυτήτων


1ο Επιστημονικό Πεδίο (Νομικές, Παιδαγωγικές, Ψυχολογίας)

Ανοδος 50 - 300 μορίων σε σχολές Αθήνας - Θεσσαλονίκης Ανοδος ως 100 μόρια σε σχολές Περιφέρειας ση επαγγελματική αποκατάσταση» εξηγεί ο εκπαιδευτικός και φροντιστής κ. Γ. Χατζητέγας. «Οι νομικές σπουδές, τα τμήματα της Ψυχολογίας, της Αγγλικής Φιλολογίας, οι ιατρικές σχο-λές και οι υψηλόβαθμες σχολές του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφί- ων ανεξάρτητα από τη δυσκολία της επαγγελματικής αποκατάστασης που παρατηρείται στους αποφοίτους μερικών εξ αυτών» αναφέρει.

«Συγκεκριμένα οι νομικές και ιατρικές σπουδές οι οποίες παρου- σιάζουν σημαντική δυσκολία στην επαγγελματική αποκατάσταση δεν θα πάψουν ποτέ να αποτελούν δυνα- τά χαρτιά στην αγορά εργασίας και σχολές οι οποίες θα παρουσιάζουν σε βάθος χρόνου ελάχιστα ποσοστά ετεροαπασχόλησης των αποφοίτων τους. Σταθερή αξία στην αγορά εργα- σίας είναι οι σπουδές του Πολυτεχνεί- ου και παρά την κρίση ο κατασκευ- αστικός τομέας δεν θα πάψει ποτέ να δίνει δουλειά στους πολιτικούς μηχανικούς, τους ηλεκτρολόγους και τους μηχανολόγους, ειδικότητες οι οποίες θα παρουσιάσουν σημαντική ζήτηση με την ανάκαμψη της Οικο- νομίας» συνεχίζει.

Οι διορισμοί... πέθαναν

Πάντως, όπως εκτιμάται, το ποσοστό των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαί- δευσης που μπορούν να διοριστούν στο Δημόσιο δεν θα υπερβαίνει το 5% στο άμεσο μέλλον. «Η πληροφορική και οι νέες τεχνολογίες, ιδίως σε κρίσι- μους τομείς, όπως είναι η διαχείριση ενεργειακών πόρων, αποτελούν τις νέες προτιμήσεις των υποψηφίων» αναφέρει ο κ. Χατζητέγας. «Η οικονο- μική ύφεση έχει επιφέρει ρεαλιστικές αλλαγές στον πίνακα των προτιμήσεων των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι στρέφο- νται ολοένα και περισσότερο σε πα- ραδοσιακές σχολές επαγγελματικής ασφάλειας και αποκατάστασης με το βλέμμα όχι πλέον στο Δημόσιο, αλλά στον ανταγωνιστικό και απαιτητικό ιδιωτικό στίβο» καταλήγει.

Με μία μόνο σκέψη συμπληρώνουν εφέτος τα μηχανογραφικά τους οι νέοι και οι νέες που διεκδικούν μια θέση στα ιδρύματα ανώτατης εκπαί- δευσης της χώρας: «Να μπω σε τμήμα κοντά στο σπίτι μου...». Αυτό είναι το πρώτο και το κύριο κριτήριο για τη συμπλήρωσή τους, άμεσα συνδεδεμέ- νο με την κοινωνική και οικονομική κρίση που διανύει η χώρα. Ετσι, όπως αποκαλύπτουν τα πρώτα στοιχεία από τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, διαδικασία που ολοκληρώ- νεται στις 5 Ιουλίου, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά εφέτος:

Κοντά στο σπίτι και «γλέντι» στις ειδικές

- Οι υποψήφιοι επιλέγουν σχολές κο- ντά στον τόπο κατοικίας τους καθώς, όπως λένε εκπαιδευτικοί και φροντι- στές που μίλησαν στο «Βήμα», πολλοί απ' αυτούς φοβούνται ότι εάν περά- σουν σε τμήμα μακρινής πόλης δεν θα μπορέσουν ούτε καν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους. «Καθοριστικός παράγο- ντας εφέτος είναι οι σπουδές κοντά στο σπίτι, καθώς οι γονείς των παιδιών δεν έχουν πλέον οικονομικές αντοχές» λέει εκπαιδευτικός σχολείου στο κέντρο της Αθήνας, που βοηθούσε τις προηγούμενες ημέρες μαθητές του στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου. Αυτό φυσικά θα δημιουργήσει συνωστισμό στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων, ενώ αδικη- μένοι του συστήματος θα είναι οι νέοι και οι νέες που κατοικούν σε περιοχές οι οποίες δεν διαθέτουν τις σχολές με την κατεύθυνση που ονειρεύονται να σπουδάσουν, ενώ συγκεντρώνουν τη βαθμολογία γι' αυτές.

- Η πτώση των βάσεων, με αυτά τα δεδομένα, στο 2ο επιστημονικό πεδίο (των θετικών επιστημών) και στο 4ο επιστημονικό πεδίο (των τεχνολογικών επιστημών) θα είναι μικρότερη από εκεί- νη που θα ήταν κανονικά, εάν βασιζό- ταν η ανάλυση των σχετικών στοιχείων μόνο στις επιδόσεις των υποψηφίων.

Το τοπ 5 των σχολών

Πτώση 300 - 500 μορίων στα Παιδαγωγικά


2ο Επιστημονικό 4ο Επιστημονικό Πεδίο & Πεδίο (Μαθηματικών, (Πολυτεχνικές, Φυσικής, Χημείας) Πληροφορική, κ.λπ.)

Πτώση 50 - 300 μορίων σε σχολές Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Πτώση ως 3.000 μόρια στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ της Περιφέρειας


3ο Επιστημονικό Πεδίο (Ιατρικές, Φαρμακευτικές, Οδοντιατρικές)

Οριακές αυξομειώσεις σε σχολές Αθήνας - Θεσσαλονίκης

±50 μόρια ανά σχολή σε σχολές της Περιφέρειας


5ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομικές)

Οριακές αυξομειώσεις ±50 μόρια ανά σχολή σε σχολές Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Πτώση ως 3.000 μόρια των χαμηλόβαθμων ΤΕΙ σε σχολές της Περιφέρειας


Στα μεγάλα αστικά κέντρα δηλαδή η πτώση των βάσεων θα είναι της τάξης των 100 - 200 μορίων, ενώ στις σχολές της περιφέρειας θα είναι της τάξης των 300 - 400 μορίων.

- Στην ίδια κατεύθυνση και στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών η τά- ση ανόδου των βάσεων θα είναι με- γαλύτερη και θα είναι της τάξης των 250 με 300 μορίων στις περιζήτητες σχολές του πεδίου (Νομικές, Φιλο- σοφικές κτλ.).

- Στις ειδικές κατηγορίες και εφέτος θα γίνει το «μεγάλο γλέντι», ειδικά με- τά την προεκλογικού τύπου διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης σε αυτές. Εφέτος βέβαια οι κατηγορίες αυτές δεν θα έχουν πολύ χαμηλές βάσεις όπως πέρυσι, καθώς ο αριθμός των εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαί- δευση της χώρας, με τις ευεργετικές διατάξεις, έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι 36.000 άτομα είχαν ενταχθεί στις κατηγορίες αυτές και από αυτά μπήκαν σε πανε- πιστήμια και ΤΕΙ της χώρας τα 6.000.

Πάντως και εφέτος θα μπουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση άτομα με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ενώ σε ΤΕΙ της Περιφέρειας, που ανήκουν στο 2ο, 4ο και 5ο επιστημονικό πεδίο (των επι- στημών οικονομίας και διοίκησης), η πρόσβαση θα είναι σχεδόν ελεύθερη... «Με λευκές κόλλες θα μπαίνουν» έλε- γε σχετικά στο «Βήμα» καθηγητής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: