Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Έρευνα σοκ: Τα νησιά των τρισεκατομμυρίων


Τι αναφέρει νέα έρευνα για τους φορολογικούς παραδείσους. Η αμερικανική και η ιαπωνική οικονομία σε μια χούφτα νησιά




Το αστρονομικό ποσό των 32 τρισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονταν σε μυστικούς υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους και αντιπροσωπεύουν έως και 280 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια φορολογικών εσόδων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οικονομικό αυτό μέγεθος είναι ίσο με το μέγεθος της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας σε συνδυασμό!

Η έρευνα ζητήθηκε από το Παγκόσμιο Γραφείο Φορολογικής Δικαιοσύνης και συντάχθηκε από τον οικονομολόγο James Henry, πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της εταιρίας συμβούλων McKinsey & Co.

Ο Henry χρησιμοποίησε στοιχεία από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και τις εθνικές κυβερνήσεις.

Η έκθεση εκτιμά ότι από το 1970 οι πλουσιότεροι κάτοικοι 139 χωρών συγκέντρωσαν 7,3 έως 9,3 τρισ. δολάρια "η καταγεγραμμένου offshore πλούτου" μέχρι το 2010.

"Τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα που αφήνουν να εννοηθούν οι υπολογισμοί μας είναι τεράστια. Είναι αρκετά μεγάλα ώστε να κάνουν μια σημαντική διαφορά στα οικονομικά πολλών χωρών" αναφέρει ο Henry και προσθέτει "Από την άλλη πλευρά, η έρευνα αυτή αποτελεί ένα καλό νέο. Ο κόσμος μόλις εντόπισε έναν τεράστιο σωρό οικονομικού πλούτου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην λύση των πιο πιεστικών παγκόσμιων προβλημάτων μας".
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: