Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ελληνικά νησιά για πούλημα



Οι κάτοικοι της Λευκάδας έχουν ένα αίσθημα déjà vu τις τελευταίες μέρες. Σε μικρή απόσταση από το νησί τους, ένας δισεκατομμυριούχος και η οικογένειά του χαλαρώνουν στον μικροσκοπικό Σκορπιό. Αυτή την εβδομάδα είναι ο Ρώσος μεγιστάνας Dmitry Rybolovlev και οι αγαπημένοι του που απολαμβάνουν το καταπράσινο περιβάλλον και τα καταγάλανα νερά. Πενήντα χρόνια πριν ήταν ο Έλληνας εφοπλιστής Αριστοτέλης Ωνάσης και οι συγγενείς του, που χαλάρωναν σε αυτό το ειδυλλιακό περιβάλλον.


Ο Rybolovlev είναι το Νο 119 στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes, με καθαρή αξία 9,1 δισ. δολαρίων. Η 24χρονη θυγατέρα του, Ekaterina προχώρησε τον Απρίλιο στην αγορά του Σκορπιού και της νησίδας Σπάρτη, έναντι αδιευκρίνιστου ποσού που φέρεται να αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Το νησί ήταν προηγουμένως ιδιοκτησία της εγγονής και μοναδικής εν ζωή κληρονόμου του Ωνάση, Αθήνας.

Ο Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό το 1963 και αφιέρωσε πέντε χρόνια για τη φροντίδα και ανάπτυξη του εγκαταλελειμμένου νησιού, ένα project που περιλάμβανε τη φύτευση εκατοντάδων δένδρων και την κατασκευή σχετικά απλών χώρων στέγασης.

Ο Ωνάσης και η τότε σύντροφός του, η τραγουδίστρια της όπερας Μαρία Κάλλας, απολάμβαναν μαζί τη γαλήνη της αμμουδιάς του Σκορπιού, ωστόσο το 1968, ο εφοπλιστής παντρεύτηκε την πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Ζακλίν Κένεντι στο εκκλησάκι του νησιού τραβώντας όλους τους προβολείς της δημοσιότητας.

Τα χρόνια που ακολούθησαν το νησί έγινε πόλος έλξης για τους γαλαζοαίματους του κόσμου και το διεθνές τζετ σετ, όμως ο θάνατος του Ωνάση το 1975 σηματοδότησε την αρχή του τέλους της σύνδεσης της οικογένειας με το νησί. Παρά το γεγονός ότι βαπτίσθηκε στο νησί, η Αθηνά Ωνάση σπάνια επισκεπτόταν τον Σκορπιό, το μέρος που είναι επίσης θαμμένοι ο πατέρας της και η μητέρα της, Χριστίνα.

Ο Σκορπιός είναι μία από τις πολλές ιδιοκτησίες που η 28χρονη Αθηνά –η οποία ζει στη Βραζιλία- πούλησε πρόσφατα. Αντίθετα, ο 46χρονος Rybolovlev έχει αγοράσει μια σειρά από ακριβά ακίνητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένης της έπαυλης του Donald Trump στο Palm Beach. Αυτή την εβδομάδα ο δισεκατομμυριούχος, που απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας ως ιδιοκτήτης της κορυφαίας παραγωγού λιπασμάτων ποτάσας της Ρωσίας, και η κόρη του Ekaterina επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το νησί.

Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια πρόβαλαν το βίντεο της προσγείωσης του ιδιωτικού τζετ του Rybolovlev σε ένα μικρό αεροδρόμιο της βορειοδυτικής Ελλάδας αλλά και αυτό των φίλων και συνεργατών του μεγιστάνα που αγόραζαν φρέσκο ​​ψάρι στη Λευκάδα. Εκτός από την περιέργεια, το ενδιαφέρον για τις κινήσεις του δισεκατομμυριούχου στην Ελλάδα υποκινείται επίσης από την προσδοκία πως η άφιξή του θα τονώσει τις τοπικές επιχειρήσεις αλλά και την ανησυχία σχετικά με το ποια είναι τα σχέδιά του για τον Σκορπιό.

Ο ελληνικός Τύπος έχει ήδη προβεί σε εικασίες σχετικά με τις αλλαγές που σχεδιάζει ο Rybolovlev να κάνει στο νησί. Εικόνες από μπουλντόζες που φορτώνονται για Σκορπιό κάθε άλλο παρά άμβλυναν τους φόβους ότι δεν θα παραμείνει καταφύγιο για πολύ καιρό ακόμη.

Κατά την άφιξή του, ο επιχειρηματίας προσκάλεσε το Δήμαρχο Λευκάδας Κώστα Αραβανή και άλλους τοπικούς αξιωματούχους στο Σκορπιό για μια συνάντηση γνωριμίας. Από την εκδήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα μόνο μία φωτογραφία, αυτής της Ekaterina να ανταλλάσσει χειραψία με το δήμαρχο. Μια εικόνα που στέλνει προς τον έξω κόσμο το μήνυμα πως οι νεοαφιχθέντες γείτονες θα συνυπάρχουν αρμονικά με τους ντόπιους «Δεν ανησυχούμε για τα σχέδια της οικογένειας», είπε ο κ. Αραβανής. «Είναι προς το συμφέρον τους να φροντίσουν το νησί, που είναι ένα πολύ όμορφο μέρος». Ο δήμαρχος πιστεύει πως η αξιοποίηση του Σκορπιού από νέους ιδιοκτήτες, μετά από τόσα έτη σχεδόν πλήρους εγκατάλειψης είναι πιθανό να βοηθήσει την τοπική οικονομία».

«Η επαναξιοποίηση του νησιού θα μπορούσε να βοηθήσει την τοπική οικονομία, αφού ορισμένοι άνθρωποι θα απασχολούνται εκεί, ενώ θα προωθήσει διεθνώς την περιοχή», δήλωσε.

Στην Αθήνα, όμως, το γεγονός αντιμετωπίστηκε με λίγο περισσότερο σκεπτικισμό. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση είχε ζητήσει τη γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με το αν η πώληση του Σκορπιού ήταν προς το δημόσιο συμφέρον. Η δήλωση αυτή ήταν στο πλαίσιο της απάντησής του κ. Στουρνάρα στο ερώτημα ετέθη από τον Γιάννη Μιχελάκη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μιχελάκης υποστηρίζει ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης ανέφερε στη διαθήκη του ότι αν η οικογένειά του δεν ήθελε να κρατήσει το νησί, η ιδιοκτησία του θα περνούσε στην Ολυμπιακή Αεροπορία, τον αερομεταφορέα που ίδρυσε το 1957, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει μία θερινή κατασκήνωση για τα παιδιά εκεί.

Πέραν από τις νομικές λεπτομέρειες της υπόθεσης, το ερώτημα του βουλευτή είναι ενδεικτικό μίας ευρύτερης ανησυχίας στην χτυπημένη από την κρίση Ελλάδα σχετικά με την τύχη των περιουσιακών στοιχείων της χώρας. Η κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρώσει 2,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις φέτος και 11 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015. Ενώ η πώληση του Σκορπιού είναι μια ιδιωτική συναλλαγή, πολλά ακίνητα ιδιοκτησίας δημοσίου αναμένεται να πωληθούν στο εγγύς μέλλον. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Αφάντου στο νησί της Ρόδου, ένα τεράστιο οικόπεδο που περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών και παραλία επτά χιλιομέτρων. Το Φεβρουάριο, το ελληνικό κράτος δέχθηκε προσφορά 23 εκατ. ευρώ μίας επενδυτικής εταιρείας από τη Νέα Υόρκη για μία σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 99 ετών της παραθαλάσσιας ιδιοκτησίας της Κασσιώπης στο νησί της Κέρκυρας.

Το ΤΑΙΠΕΔ, έχει εντοπίσει 40 από τα περίπου 6.000 νησιά που ανήκουν στο ελληνικό κράτος τα οποία σχεδιάζει να προσφέρει σε επενδυτές. Τα νησιά είναι ακατοίκητα και εκτείνονται σε μέγεθος από 500.000 έως 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρη ότι δεν προτίθεται να πουλήσει τα νησιά αλλά να τα εκμισθώσει έως και για 50 χρόνια. Η ανησυχία του ελληνικού λαού ωστόσο παραμένει. Είναι όμοια με εκείνη ορισμένων κατοίκων της Λευκάδας, οι οποίοι μπορεί να αναρωτιούνται αν ο ερχομός πλούσιων ξένων θα δημιουργήσει ευημερία και θα τους βοηθήσει να βγουν από την κρίση ή η φυσική ομορφιά θα θυσιαστεί για ανάξια ανταλλάγματα.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: