Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Προφήτες ή τσαρλατάνοι, οι «γκουρού» των αγορών;



Θεωρούνται ως οι πλέον ειδικοί στο να αναλύσουν την υπάρχουσα κατάσταση, να εκτιμήσουν την προοπτική της και να προβλέψουν – με μεγάλες πιθανότητες και σχετική ακρίβεια – το τι θα συμβεί στο μέλλον.





Ο λόγος για τους οικονομικούς «γκουρού» των αγορών οι οποίοι είναι περιζήτητοι από τους μεγάλους επενδυτές, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που αναζητούν το πλέον επικερδές (αλλά και ασφαλές) καταφύγιο για το χαρτοφυλάκιό τους.

Ωστόσο, ενίοτε, οι προβλέψεις των «γκουρού» μπορεί να πέφτουν τελείως έξω, δημιουργώντας εύλογες απορίες και ερωτηματικά. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ελλάδας για την οποία αρκετοί μεγάλοι οίκοι και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως θα βγει από την Ευρωζώνη, ακόμα και μέσα στο 2012.

Ποιους διέψευσε η Ελλάδα

O Νουριέλ Ρουμπινί, ο Πολ Κρούγκμαν και η Citigroup είναι μόνο μερικοί από αυτούς που αναγκάστηκαν να κάνουν στροφή 180 μοιρών στις εκτιμήσεις τους για τη χώρα μας. Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», η σχετική λίστα έχει ως εξής:

Ο Ουίλεμ Μπούιτερ, μαζί με τον συνάδελφό του στη Citi, Εμπραχίμ Ραχμπάρι, ήταν ο εμπνευστής της λέξης Grexit, η οποία αναφέρεται στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ. Μάλιστα, η Citi έλεγε, τον περασμένο Ιούλιο, πως (με 90% πιθανότητα) η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες. Ωστόσο ο Μπούιτερ (πρώην μέλος της νομισματικής επιτροπής της Τράπεζας της Αγγλίας και αρθρογράφος των Financial Times, νυν επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup), δήλωσε στις 22 Μαΐου, πως δεν θεωρεί πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ως το τέλος του 2014. Πλέον, η Citi έχει αφαιρέσει τον όρο Grexit από το βασικό της σενάριο για το 2014.

O διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί είχε δηλώσει τον περσινό Μάιο πως η Ελλάδα θα βγει από τις αγορές ως το τέλος της 2012. Λίγο πριν εκπνεύσει εκείνο το έτος, τον Δεκέμβριο του 2012, ο κ. Ρουμπινί παραδέχθηκε πως το 2013 δεν θα είναι το έτος της Αποκάλυψης για την Ευρώπη. Ωστόσο έδωσε «παράταση» σε νέο Grexit, το οποίο τοποθέτησε χρονικά προς τα τέλη του 2013 ή τις αρχές του 2014.

Την ίδια χρονική περίοδο με τον κ. Ρουμπινί (δηλαδή τον Μάιο του 2012), ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν έκανε λόγο για έξοδο της Ελλάδας «τον επόμενο μήνα». Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2012, ο κ. Κρούγκμαν έκανε στροφή στις δηλώσεις του, σημειώνοντας πως «η Ευρώπη με έχει εντυπωσιάσει με τις πολιτικές της αντοχές».

Ο Τζον Τέιλορ του hedge fund FX Concept LLC, με δηλώσεις του την άνοιξη του 2012, χαρακτήριζε ως «πολύ πιθανή» την έξοδο της Ελλάδας «αυτό το καλοκαίρι».

Η Morgan Stanley, κατά τα τέλη Μαΐου του 2012, τοποθέτησε στο 35% την πιθανότητα του Grexit ως το τέλος του 2013.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο (άνοιξη του 2012), η Credit Suisse έδινε πιθανότητες 15% για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, σε ορίζοντα ενός έτους.

Η Μέγκαν Γκριν (πρώην επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκών Οικονομικών Θεμάτων της Roubini Global Economics που στη συνέχεια άνοιξε δικό της γραφείο οικονομικής ανάλυσης, το Maverick Intelligence), επέμενε τον Νοέμβριο του 2012 ότι το Grexit δεν θα αποφευχθεί.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: