Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Η Αθήνα γιορτάζει τη βιώσιμη μετακίνηση χωρίς Ι.Χ.


Η Πανεπιστημίου «ανοίγει» καλώντας πεζούς και ποδηλάτες σε μια μεγάλη γιορτή.


Με το σύνθημα «Κινούμενοι προς τη σωστή κατεύθυνση» η Αθήνα κινείται από τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, στους ρυθμούς της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Μετακίνησης, η οποία κορυφώνεται το ερχόμενο Σάββατο, Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο.

«Σύμφωνα με τη σύγχρονη τάση ο πεζός πρέπει να μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα, ακολουθούν το ποδήλατο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τελευταίο έρχεται το Ι.Χ. Πρέπει όσο το δυνατόν να αποθαρρύνουμε τη χρήση του αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης μας» είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της εβδομάδας στο Αμφιθέατρο του «Αθήνα 9,84» στην «Τεχνόπολις» την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου.

Κάθε μέρα της εβδομάδας είναι αφιερωμένη σε ένα ξεχωριστό θέμα σχετικό με τη μετακίνηση, το οποίο θα τίθεται μάλιστα σε δημόσια διαβούλευση, καθημερινά 11.00 - 13.00, στο Αμφιθέατρο του 9,84. Φορείς και πολίτες είναι προσκεκλημένοι να συζητήσουν για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους πεζούς, το ποδήλατο, τις μεταφορές στη λειτουργία της πόλης και θέματα οδικής ασφάλειας και οικολογικής οδήγησης.

Ενδεικτικά, το πρωί της Τρίτης 18 Σεπτεμβρίου, μαθητές 5ης και 6ης Δημοτικού σχολείων της Αθήνας πρόκειται να κλείσουν συμβολικά πεζόδρομους που βρίσκονται κοντά στα σχολεία τους, διεκδικώντας να περπατούν και να κινούνται ελεύθερα και με ασφάλεια σε αυτούς.

Εκεί, με τη συνδρομή των γυμναστών τους θα λάβουν μέρος σε δράσεις και ομαδικά παιχνίδια. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μέλη του Συλλόγου «ΠΕΖΗ» θα συγκεντρωθούν στην Πλατεία Συντάγματος για να συνοδεύσουν όσους βρεθούν εκεί σε μια βόλτα, όπου θα καταγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας πεζός που θέλει να κινηθεί στο κέντρο της Αθήνας.

Οι εκδηλώσεις ρίχνουν αυλαία το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου με το κλείσιμο της οδού Πανεπιστημίου, η οποία θα είναι στη διάθεση πεζών και ποδηλατών χωρίς αυτοκίνητα και μέσα μαζικής μεταφοράς από τις 12 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα.

Καλλιτεχνικά δρώμενα, μουσικά συγκροτήματα, θέατρο του δρόμου, ψυχαγωγικά προγράμματα, δημιουργικά παιχνίδια για παιδιά και skateboard show θα συντροφεύουν όσους θέλουν να απολαύσουν μια βόλτα στο κέντρο της πόλης. Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει με ένα μεγάλο πάρτι στην πλατεία της Ομόνοιας από την ομάδα εθελοντών του πρότζεκτ «Be the change».

Συμπαραστάτες στην πρωτοβουλία αυτή της δημοτικής αρχής είναι και οι έμποροι, για τους οποίους αποτελεί θέμα επιβίωσης η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου του κέντρου, όπως τόνισε ο κ. Ηλίας Βλαχάκης, γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. «Τα καταστήματα της Αθήνας θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις του Σαββάτου, που συμπίπτει με την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου, με προσφορές και εκπλήξεις για όσους επισκεφθούν το ιστορικό τρίγωνο της πόλης, ενώ επίσημη πρόταση του ΕΣΑ είναι τα καταστήματα να παραμείνουν ανοιχτά εκείνη την ημέρα μέχρι τις 7 το απόγευμα», συμπλήρωσε.

«Οι εκδηλώσεις αυτής της εβδομάδας αποτελούν την απαρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών του Δήμου για την ενθάρρυνση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη βιώσιμη μετακίνηση στην πόλη», σχολίασε η κυρία Αγγελική Αντωνοπούλου, πρόεδρος του Δ.Σ. της «Τεχνόπολις».

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Ποδηλασία στο Πεδίον του Άρεως και εκπαιδευτικό παιχνίδι στο Παιδικό Μουσείο από την Περιφέρεια Αττικής
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πόλεων και Περιφερειών OPEN DAYS, η Περιφέρεια Αττικής διοργανώνει στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2012, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο», την εκδήλωση «LOCAL EVENT 2012: Έξυπνη Πράσινη Ανάπτυξη για όλους», ξεκινώντας με την ημερίδα «Προωθώντας τις Πράσινες Μεταφορές - Ο Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, από τις 10:00 έως τις 15:00.

Το πρωινό του Σαββάτου ξεκινά με το πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ» για παιδιά δημοτικού στο Άγαλμα Βασιλέως Κωνσταντίνου στο Πεδίον του Άρεως από τις 10:00 έως τις 16:00. Οι μικροί ποδηλάτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη χρήση του κράνους και του ανακλαστικού υλικού, να μάθουν τα σήματα του ΚΟΚ και τις βασικές αρχές της ασφαλούς ποδηλασίας, αλλά και οι γονείς θα μάθουν πώς να προετοιμάζουν σωστά τα παιδιά τους για μια βόλτα με το ποδήλατο.

Παράλληλα, στο Παιδικό Μουσείο στην Πλάκα από τις 10.00 μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι, παιδιά 4 έως 12 ετών μαζί με τους γονείς τους θα λάβουν μέρος σε μια σειρά εκπαιδευτικών και δημιουργικών προγραμμάτων, όπου θα συναρμολογήσουν και θα κινήσουν ένα μικρό όχημα με ηλιακή ενέργεια, θα σχεδιάσουν και θα κατασκευάσουν οχήματα από σύρμα και θα δημιουργήσουν ένα «γλυκό» φανάρι.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα στο www.patt.gov.gr

Εκπαιδευτικά προγράμματα από τον ΟΑΣΑ και τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Επικεντρώνοντας σε τέσσερις άξονες της βιώσιμης μετακίνησης την ασφάλεια, την οικονομία, την ποιότητα ζωής και την προστασία του αστικού χώρου, ο Όμιλος ΟΑΣΑ και η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης 2012, διοργανώνοντας από κοινού δράσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη χρήση των Αστικών Συγκοινωνιών και την προβολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.

Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στις Αστικές Συγκοινωνίες, για παιδιά ηλικίας 8 - 13 ετών, ξεκινώντας από τo Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 10.00 το πρωί. Στελέχη του ΟΑΣΑ θα συζητήσουν με τα παιδιά, θα τους μιλήσουν για τις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας με στόχο η νέα γενιά να εξοικειωθεί με τρόπους μετακίνησης φιλικούς στο περιβάλλον, αλλά και να εμπνευστεί και να δημιουργήσει στο χαρτί τους δικούς της ιδανικούς τρόπους μετακίνησης στην πόλη.

Οι δράσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στο σύνθημα «Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητό μου», 10π.μ.-2μ.μ., στην οδό Όθωνος στην πλατεία Συντάγματος, όπου η ομάδα των παιδιών, με την καθοδήγηση του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης, θα «ντύσουν» με ζωγραφιές το εξωτερικό ενός λεωφορείου. Στα παιδιά που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα δοθούν βιβλία, χορηγία των Εκδόσεων Κ. Παπαδόπουλος.

Παράλληλα, με ένα τρόλλεϋ θα δοθεί η ευκαιρία σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, που θα βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας, να ζωγραφίσουν με την καθοδήγηση της δημιουργικής ομάδας της Στέγης.

Επίσης, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 έως τις 14:00 όσοι Αθηναίοι βρεθούν στο Σύνταγμα θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να φωτογραφηθούν δίπλα σε δύο οχήματα - αντίκες της Ο.ΣΥ. ΑΕ, ένα τρόλλεϋ της δεκαετίας του '40 και ένα λεωφορείο της δεκαετίας του '50.

Ταυτόχρονα, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη μετακίνηση με τα Μέσα αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας με τον Χάρτη Υποχρεώσεων προς τον Καταναλωτή, αλλά και το χειμερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Η ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ, αρμόδια για το συγκοινωνιακό έργο με το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ θα παρέχει ισχυρή επικοινωνιακή υποστήριξη ενημερώνοντας το κοινό και προωθώντας τα μηνύματα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης για τη βιώσιμη κινητικότητα.

Τέλος, σε όλη τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης, οι επιβάτες θα μπορούν να στέλνουν τη συμμετοχή τους στην κλήρωση που διοργανώνει ο ΟΑΣΑ. Με την δράση αυτή, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όσοι επιβάτες χρησιμοποιήσουν εισιτήριο στις μετακινήσεις τους στο διάστημα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας 16 - 22 Σεπτεμβρίου, ο ΟΑΣΑ επιβραβεύει συμβολικά τους επιβάτες, οι οποίοι ενισχύουν την κινητικότητα με την χρήση των αστικών συγκοινωνιών.

Οι επιβάτες θα μπορούν να υποβάλλουν συμμετοχή μέσω της ιστοσελίδας www.oasa.gr και να κερδίσουν δώρα.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: