Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

«Χαράτσι» από 6,75% έως 9,9% επί του συνόλου των καταθέσεων΄και κλειστά ΑΤΜ για τους Κύπριους




«Χαράτσι» στις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες αποφάσισε το Eurogroup προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» στη χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Η διαπραγμάτευση ήταν μαραθώνια, καθώς οι χώρες της ζώνης του ευρώ εκφράστηκαν αρνητικά στο ενδεχόμενο να δώσουν ένα πακέτο στήριξης στη Κύπρο από το οποίο θα ωφελούνταν οι ξένοι καταθέτες, κυρίως πλούσιοι Ρώσοι. Το τελευταίο διάστημα η Κύπρος δεχόταν πρωτοφανείς επιθέσεις και κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Τελικά το αντάλλαγμα που ζητήθηκε από την Κύπρο προκειμένου να λάβει την υπαγωγή της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το πακέτο των 10 δισ. ευρώ ήταν η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στις καταθέσεις με συντελεστή 6,75% για καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και συντελεστή 9,9% για καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ. Ο φόρος θα επιβληθεί στο κεφάλαιο των καταθέσεων και οι καταθέτες που θα υποστούν το «κούρεμα» θα λάβουν μετοχές ίσης αξίας των τραπεζών όπου διατηρούν τους λογαριασμούς τους. Για τις θυγατρικές των τραπεζών στην Ελλάδα δεν θα ισχύσει το ίδιο.

O φόρος των καταθέσεων, όπως φαίνεται, ήδη έχει εφαρμοστεί προκειμένου να μην υπάρξουν μαζικές αναλήψεις χρημάτων από την Τρίτη όταν ανοίξουν τα υποκαταστήματα των τραπεζών στην Κύπρο. Παρόλα αυτά δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη τι επιπτώσεις θα έχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου το εν λόγω μέτρο.

Επιπλέον, οι φόροι επί των καταθέσεων θα φορολογηθούν με συντελεστές 20% – 25% και ο εταιρικός φόρος θα αυξηθεί από το 10% στο 12,5%. Προωθούνται σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα περικοπούν μισθοί και συντάξεις. Ωστόσο, διαρρέονται πληροφορίες ότι το ΔΝΤ αναμένεται να επιμείνει σε «μαχαίρι» στους μισθούς και τις συντάξεις κατά τις διαπραγματεύσεις της τρόικας με τους Κύπριους υπουργούς.

Εσοδα 5,8 δισ. ευρώ

Από τα συγκεκριμένα μέτρα αναμένονται έσοδα ύψους 5,8 δισ. ευρώ που θα κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό από τα 10 δισ. ευρώ του πακέτου στήριξης έως τα 17 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του νησιού.

Το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει τρία χρόνια και, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, η Κύπρος θα υποβάλλεται σε αξιολόγηση ανά τρίμηνο προκειμένου να αποδεσμεύονται οι δόσεις.
nez.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: