Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΟΟΣΑ: Στην Ελλάδα οι υψηλότερες επιβαρύνσεις εργαζομένων



Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ οι ελληνικές οικογένειες πληρώνουν περισσότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες


Οι Έλληνες εργαζόμενοι μαζί με τους Γάλλους καταβάλλουν τους υψηλότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα η φορολογική επιβάρυνση στη Γαλλία για τα εισοδήματα του 2012 (φόρος εισοδήματος, εισφορές εργοδότη και εργαζομένου) για μία οικογένεια με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο ανερχόταν στο 43,1%, ενώ στην Ελλάδα στο 43%.

Αν και στην έκθεση δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, ωστόσο στη χώρα μας οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ιδιαίτερα υψηλές σε σχέση με τη φορολογική επιβάρυνση, όπως δημοσιεύει η Καθημερινή.

Αντίθετα, για έναν άγαμο η φορολογική επιβάρυνση είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα ανέρχεται στο 41,9%, όταν στο Βέλγιο φθάνει στο 56%, στη Γαλλία στο 50,2%, στην Αυστρία στο 48,9% και στην Ιταλία στο 47,6%.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία όπου η φορολογική επιβάρυνση για μία οικογένεια με δύο παιδιά στην οποία υπάρχει ένας εργαζόμενος ανέρχεται μόλις στο 0,6%, ενώ για τον άγαμο στο 16,4%.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ το 2012 η μέση φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 2011. Από τις 34 χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφεται αύξηση της φορολογικής ασφαλιστικής επιβάρυνσης σε 19 χώρες, μειώσεις σε 14 χώρες και μία χώρα διατήρησε στα ίδια επίπεδα τις επιβαρύνσεις.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στην Ολλανδία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, καθώς και στην Ισπανία και στην Αυστραλία λόγω της αύξησης των συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος.

Σε σχέση με το 2010 καταγράφεται αύξηση φορολογικού κόστους σε 23 χώρες. Όπως τονίζεται στην έκθεση η αύξηση αυτή προέρχεται από τη μεγαλύτερη φορολόγηση των εισοδημάτων. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι αυξήθηκε η φορολογία στα κέρδη εξαιτίας των μειώσεων των φοροαπαλλαγών.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: