Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τουλάχιστον δύο νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες από εκρήξεις στη Βοστόνη



ΟΙ ΗΠΑ ΞΑΝΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


O εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε πάνω από τις ΗΠΑ, 12 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Οι άγνωστοι που αιματοκύλησαν τη Βοστόνη, που τοποθέτησαν βόμβες ανάμεσα σε θεατές που παρακολουθούσαν ένα αθλητικό γεγονός, κατάφεραν να προκαλέσουν, εκτός από νεκρούς και τραυματίες, και τον τρόμο σε όλο τον πλανήτη, ειδικά στην Αμερική. Τα βίντεο που βγαίνουν στη δημοσιότητα είναι συγκλονιστικά (δείτε στο youtube στη διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=046MuD1pYJg). Ανυποψίαστοι πολίτες βρίσκονται στην καρδιά της έκρηξης, επικρατεί χάος και πανικός, άνθρωποι ουρλιάζουν, διαμελισμένοι άνθρωποι ζητούν βοήθεια ενώ η αστυνομία ψάχνει παντού και για άλλες βόμβες θεωρώντας ότι πρόκειται για μαζική επίθεση, Λίγο μετά τις δύο εκρήξεις στο μαραθώνιο έγινε και τρίτη έκρηξη στη βιβλιοθήκη JFK, χωρίς θύματα ενώ άλλοι δύο μηχανισμοί δεν εξερράγησαν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας όπως μετέδωσε το CNN,λίγο μετά τις 23.30, δύο είναι τουλάχιστον οι νεκροί και 28 τραυματίες από δύο εκρήξεις στο σημείο τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης. H New York Post κάνει λόγο για 12 νεκρούς και 50 τραυματίες, όμως φαίνεται ότι οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία ξεπερνούν τους 100.

Πληροφορίες έκαναν λόγο για εκτεταμένες έρευνες σε πολλά σημεία καθώς υπήρχαν πληροφορίες για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών. Εκκενώθηκε το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, έκλεισε το αεροδρόμιο της πόλης ενώ οι αρχές ζητούσαν από τον κόσμο να μείνει στα σπίτια του στη Βοστόνη.



«Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα κοντά στην γραμμή του τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστόνης», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Το Associated Press μετέδωσε πως η πρώτη ισχυρή έκρηξη στη βόρεια πλευρά του δρόμου Boylston, λίγο πριν τη γέφυρα που σηματοδοτεί τη γραμμή τερματισμού. Ακολούθησε δεύτερη έκρηξη δευτερόλεπτα αργότερα.



Πυκνός καπνός υψώθηκε στην περιοχή, δρομείς και εθελοντές έτρεχαν να διαφύγουν από το χάος, ενώ ματωμένοι θεατές μεταφέρονταν για την παροχή πρώτων βοηθειών στα υπαίθρια ιατρεία που είχαν στηθεί για τους συμμετέχοντες στον μαραθώνιος. Η περιοχή έκλεισε στην κυκλοφορία. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης προχωρά στην αύξηση των μέτρων ασφαλείας. Οι αρχές εξετάζουν την πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.
«Μείνετε εντός» καλεί τους πολίτες η αστυνομία, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι έχουν τοποθετηθεί και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στην πόλη. Η λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας διεκόπη προκειμένου να μην καταστεί εφικτή ενδεχόμενη πυροδότηση νέου εκρηκτικού μηχανισμού.



Οπως έγραφε από την αρχή η ιστοσελίδα της Wall Street Journal, δύο εκρήξεις συγκλόνισαν την ευφορία του Μαραθωνίου της Βοστόνης. Στο χώρο επικράτησε χάος με αγωνιζόμενους και διοργανωτές να κλαίνε ενώ θεατές δέχονταν τις πρώτες βοήθειες. Μεταξύ των τραυματιών είναι παιδιά, αθλητές και θεατές. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΣΕΓΑΣ στο Μαραθώνιο της Βοστόνης υπήρχαν και αρκετές ελληνικές συμμετοχές.

Η Chicagotribune αναφέρει ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον αριθμό 637 της Boylston Street, ενώ το NBC αναφέρει ότι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως αφού άκουσαν τις δύο εκρήξεις είδαν καπνό να βγαίνει από ένα κτίριο δίπλα στη δημοτική βιβλιοθήκη της Βοστώνης.



Οι νικητές είχαν ήδη περάσει τη γραμμή του τερματισμού, όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις, ενώ χιλιάδες άλλοι δρομείς εξακολουθούσαν ακόμη να τρέχουν στην διαδρομή του Μαραθωνίου.
Οι εικόνες της τηλεόρασης έδειξαν τον καπνό τα ασθενοφόρα και την αστυνομία κοντά στη γραμμή του τερματισμού, όπου οι θεατές παρακολουθούσαν από τις κερκίδες.

Ειδική ομάδα του FBI έχει αναλάβει την υπόθεση προκειμένου να διαπιστώσει εάν πρόκειται για επίθεση τρομοκρατών.

Η αστυνομία της Βοστόνης επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στην λεωφόρο Μπόιλστον, κοντά στον τερματισμό του μαραθωνίου και ανέφερε ότι επί τόπου βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και ασθενοφόρα.

Στη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας για το φόβο τρομοκρατικών υποθέσεων ενώ συναγερμός σήμανε στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο. Καθηλώθηκαν τα αεροπλάνα πάνω από τις ΗΠΑ.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: