Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Αφού πάγωσαν τους φτωχούς Έλληνες και δεν έπιασαν το λαθρεμπόριο τώρα σχεδιάζουν μείωση



Στη διευκρίνιση ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με βάση πέντε κριτήρια προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ημερησία».



Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η αύξηση στον ΦΠΑ στην εστίαση, έτσι και η εναρμόνιση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης δεν επιβεβαίωσε τις υψηλές αρχικές προσδοκίες των προκατόχων μας.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον αν. υπουργό Οικονομικών το ΥΠΟΙΚ επανεξετάζει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ώστε να επιτευχθούν οι ακόλουθοι στόχοι:
-Να ελαφρυνθούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
-Να αυξηθεί η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση εισπράξεων από ΦΠΑ.
-Να μη δημιουργηθεί εκ νέου κίνητρο για νόθευση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.
-Να μη δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό, για την κάλυψη του οποίου ενδέχεται να απαιτηθεί η λήψη ισοδύναμων μέτρων.
-Να αξιολογηθεί το μέτρο της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
Ερωτηθείς για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους τελικούς δικαιούχους, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «υπάρχει σημαντική πρόοδος. Συγκεκριμένα, από τα 3,2 δισ. ευρώ, που είχαν χορηγηθεί από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος Μαρτίου, είχε διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
«Ωστόσο, τον Απρίλιο οι πληρωμές αναμένεται να υπερβούν τα 700 εκατ. ευρώ, καθώς ήδη το πρώτο εικοσαήμερο αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε.
greekmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: