Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Η τρόικα “έσπασε” το deal Εθνικής με Eurobank – Στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι δύο τράπεζες



- Αλλάζουν όλα στο τραπεζικό τοπίο της Ελλάδας μετά το σπάσιμο της συμφωνίας Εθνικής - Eurobank
- Αδυναμία να βρουν ιδιώτες επενδυτές δήλωσαν οι δύο τράπεζες
- Μέχρι τέλος Απριλίου οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων
- Τι θα γίνει με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Proton




Ακόμη μια υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα. Το όχι Σαμαρά κράτησε τελικά ως τις εννιά χθες το βράδυ, οπότε και ανακοινώθηκε ότι σταματάει η συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank.

Η ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών θα γίνει ξεχωριστά όπως επιβεβαιώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις πλέον συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου.

Πλέον η τύχη των δύο τραπεζών περνά στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο εντός των επόμενων ημερών αναμένεται, όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών να αποφασίσει την ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίησή τους.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Οι ενστάσεις της τρόικας αφορούσαν στο μέγεθος του ενεργητικού της νέας ενιαίας τράπεζας καθώς και το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου ομίλου. Η συγχώνευση θα δημιουργούσε μια τράπεζα με ενεργητικό άνω των 170 δισ. ευρώ, δηλαδή άνω και του ΑΕΠ της χώρας.

Πλέον και με βάση τα νέα δεδομένα η Εθνική θα χρειαστεί 10 δισ. ευρώ και η Eurobank 5,8 δισ.

Οι δύο τράπεζες ειδοποίησαν την Τράπεζα της Ελλάδας ότι είναι αδύνατο να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια, περί το 10% της ανακεφαλαιοποίησής τους, ώστε να παραμείνουν ιδιωτικές και έτσι ουσιαστικά ενημέρωσαν ότι περνούν στα χέρια του ΤΧΣ.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι πλέον αυτό που κινεί τα νήματα και έτσι είναι αυτό που μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα αποφασίσει για συγχωνεύσεις ή για την αυτόνομη πορεία τους.

Πλέον τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, μέχρι τα τέλη του Απριολίου οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε γενικές συνελεύσεις ενώ παράλληλα θα πρέπει να προσαρτηθούν στους τέσσερις νέους τραπεζικούς πόλους που δημιουργούνται και οι μικρότερες τράπεζες που ήδη έχουν “σπάσει” σε καλές και κακές.

Ουσιαστικά το Ταχυδρομικό Ταμειευτήριο και η Proton αλλά και άλλες μικρότερες τράπεζες που δεν θα μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν θα πρέπει να προσαρτηθούν σε ένα από τα άλλα σχήματα.

Τα περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά, σε εκκρεμότητα παραμένει και η Τράπεζα Αττικής, αλλά και το ΤΣΜΕΔΕ και οι μικρότερες συνεταιριστικές τράπεζες.

Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως διαβεβαιώνουν ότι σε ό,τι αφορά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Eurobank θα είναι σε θέση μετά την ανακεφαλαιοποίησή της να διεκδικήσει την απόκτησή του.
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: