Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Τι σημαίνει το «διαζύγιο» για τις καταθέσεις μας;



Από χθες τη νύχτα που ανακοινώθηκε και επίσημα το διαζύγιο της Εθνικής με τη Eurobankαλλά και η «κρατικοποίηση» των δύο τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το μυαλό όλων στρέφεται στις καταθέσεις. Τι ακριβώς θα συμβεί; Δείτε τις απαντήσεις σε αυτό αλλά και τα υπόλοιπα ερωτήματα που ανακύπτουν.


«Χωρίζουν» ΕΤΕ-Eurobank. Τι σημαίνει αυτό για τις καταθέσεις μου;

Και οι δύο τράπεζες αποτελούν «πυλώνες» του τραπεζικού συστήματος ενώ η ανακεφαλαιοποίησή τους θα προχωρήσει κανονικά με τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Άρα, και οι καταθέσεις θεωρούνται απολύτως εξασφαλισμένες σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε και χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Τι σημαίνει το διαζύγιο για τις συναλλαγές;

Από τις 11/03 έχει ανακοινωθεί στους πελάτες των δύο τραπεζών ότι μπορούν να κάνουν αναλήψεις μετρητών και ενημέρωση του υπολοίπου με τη χρεωστική τους κάρτα, στα μηχανήματα και των δύο τραπεζών χωρίς χρέωση (δηλαδή χωρίς την προμήθεια του συστήματος ΔΙΑΣ). Το λογικό είναι ότι οι χρεώσεις θα επανέλθουν αφού οι τράπεζες θα λειτουργήσουν ως δύο ξεχωριστές οντότητες. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Προφανώς, οι εξαγγελίες κοινών προϊόντων, δεν έχουν πλέον καμία αξία.

Τι σημαίνει το διαζύγιο για τα δάνειά μας;

Σε πρώτη φάση, απολύτως τίποτα. Τα δάνεια θα συνεχίσουν να αποπληρώνονται κανονικά. Σε δεύτερη φάση, θα περιμένουμε να δούμε ποια πολιτική θα ακολουθήσουν οι τράπεζες στο θέμα της ρύθμισης των δανείων καθώς η προωθούμενη ρύθμιση από το κράτος, δεν θα καλύψει παρά ελάχιστο αριθμό δανειοληπτών. Και σε αυτό το επίπεδο πάντως, δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα.

Ποιος θα είναι ο «ιδιοκτήτης» της Εθνικής και της Eurobank; Τι σημαίνει το διαζύγιο για τους σημερινούς μετόχους;

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο και θα ανακεφαλαιοποιήσει τις δύο τράπεζες ξεχωριστά με τα χρήματα που πήραμε από την τρόικα. Είναι προφανές ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα χάσουν μερίδιο γεγονός που δικαιολογεί και τη σημερινή κατακόρυφη πτώση των μετοχών κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης (-30% και για τις δύο). Αυτό οφείλεται στο ότι μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ξεχωριστή για ΕΤΕ και Eurobank) θα προκληθεί υπερπληθωρισμός μετοχών οι οποίες όμως θα ανήκουν στο ΤΧΣ. Έτσι, οι μετοχές των σημερινών μετόχων, που δεν θα συμμετέχουν στην αύξηση, πρακτικά θα εξαϋλωθούν αν λάβουμε υπόψη και τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία των δύο τραπεζών.

Θα παραμείνει το ΤΧΣ ιδιοκτήτης των δύο τράπεζών;

Όχι. Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η οποία θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος Απριλίου, το Δ.Σ. του ΤΧΣ θα διερευνήσει όλα τα ενδεχόμενα για το μετοχικό μέλλον των δύο τραπεζών. Θεωρητικά, στο τραπέζι παραμένει και το ενδεχόμενο της συγχώνευσης, πρακτικά όμως, μάλλον δεν πρόκειται να επανέλθει ένα τέτοιο σενάριο λόγω και των πιέσεων έξωθεν.
fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: