Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Σχεδιάζουν νέα ΕΤΕΒΑ


Στο περιβάλλον πιστωτικής ασφυξίας που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα έχει αντιληφθεί ότι χρειάζεται ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης της οικονομίας.


Ετσι, εκτός από τα κονδύλια ύψους 10,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν από τις Βρυξέλλες για 166 έργα σε όλη την Ελλάδα, έχει αποφασιστεί και δρομολογηθεί η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας δημόσιου χαρακτήρα στη χώρα μας, όπως προέκυψε πρόσφατα από τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδη και του γερμανού υπουργού Οικονομίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ.

Το μοντέλο που θα αντιγραφεί είναι αυτό της γερμανικής KfW που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Γερμανίας και στη χρηματοδότηση της επανένωσης Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Περισσότερο όμως θα προσομοιάζει με το μοντέλο της παλαιάς ΕΤΕΒΑ (Εθνική Τράπεζα Επενδύσεων Βιομηχανικής Ανάπτυξης) που ιδρύθηκε το 1963 και απορροφήθηκε το 2002 από την Εθνική Τράπεζα και είχε μια ιδιαίτερα πετυχημένη διαδρομή αφού στηρίχθηκε στην αντιγρα-φειοκρατική της λειτουργία και στην προσέλκυση τεχνογνωσίας και κεφαλαιοδότησης από το εξωτερικό.

Η νέα αυτή τράπεζα θα χρηματοδοτηθεί από αδιάθετα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ που προορίζονται για την Ελλάδα και θα έχει στόχο τον δανεισμό μεγάλων έργων για να ολοκληρωθούν οι υποδομές της χώρας αλλά και υγειών εξαγωγικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: