Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Οίκος Fitch: Σίγουρα μιλάμε για χρεοκοπία


Η σωτηρία της Ελλάδας, όπως σημειώνει αναλυτής της Fitch, θα μπορούσε να επιτευχθεί με μία συμφωνία ανταλλαγής χρέους, η οποία θα οδηγούσε σε "προσωρινή χρεοκοπία".


Αυτό θα συνέβαινε ανεξάρτητα από τα μεγέθη των απωλειών που θα αναλάμβαναν οι ιδιώτες πιστωτές, με τον αναλυτή να επισημαίνει πως οι όροι της συμφωνίας αυτής θα επηρεάσουν την αξιολόγηση νέων ομολόγων.

Οι ιδιώτες πιστωτές που εκπροσωπούνται από το IIF, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μια νέα προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, ώστε να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία το Μάρτιο.

Το βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες είναι το χαμηλό επιτόκιο με το οποίο προσφέρονται τα νέα ομόλογα, που μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικές απώλειες για τους επενδυτές (NPV, καθαρή τρέχουσα αξία), μεγαλύτερη του 50% που είχε σχεδιαστεί αρχικά.

"Σίγουρα θα είναι χρεοκοπία, ανεξαρτήτως του μεγέθους των ζημιών της NPV", δηλώνει ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα, Paul Rawkins.

"Θα αποδίδαμε αξιολόγηση χρεοκοπίας, την οποία πιθανότατα θα διατηρούσαμε για κάποια περίοδο προτού αξιολογήσουμε τα νέα ομόλογα με rating που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη", δήλωσε στο Reuters.

Ραντεβού με πολτικούς αρχηγούς
Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, θα συναντηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης με τον πρόεδρο της ΝΔ, σχετικά με τις διαβουλεύσεις για το PSI Plus που άρχισαν και πάλι την Τετάρτη.

Χθες, ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη των τεσσάρων στο Μέγαρο Μαξίμου.
sport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: