Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η υπερθέρμανση απειλή για την ανάπτυξη της Κίνας;


H κινεζική παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, του γνωστότερου αερίου του θερμοκηπίου, θα αρχίσει να μειώνεται μετά από το 2030, όμως η αλλαγή αυτή δεν θα γίνει αισθητή πριν από τα μέσα του αιώνα.


Η κλιματική αλλαγή απειλεί την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, αφού μειώνει τις σοδειές, συρρικνώνει τα ποτάμια και προκαλεί περισσότερα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες και ξηρασίες. Αυτή είναι η προειδοποίηση των επιστημόνων που ανέλαβαν να συντάξουν την τελευταία κυβερνητική έκθεση γύρω από τις συνέπειες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που είναι παράλληλα και ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον πλανήτη, έχοντας εκτοπίσει προ πολλού τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην έκθεση των 700 και πλέον σελίδων, η οποία βασίζεται σε μελέτες και στοιχεία που συλλέχθηκαν το 2007, ομάδες επιστημόνων υπό την επίβλεψη του Πεκίνου, προειδοποιούν μεταξύ άλλων ότι η υπερθέρμανση απειλεί τα αποθέματα νερού και τροφίμων. Λένε ότι η κινεζική παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, του γνωστότερου αερίου του θερμοκηπίου, θα αρχίσει να μειώνεται μετά από το 2030, όμως η αλλαγή αυτή δεν θα γίνει αισθητή πριν από τα μέσα του αιώνα.

Μέχρι τότε, εάν η σημερινή τάση υπερθέρμανσης συνεχιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή σιτηρών στην Κίνα θα μειωθεί έως και 20%, κάτι που θα μπορούσε να μετριαστεί μεταξύ άλλων από την επιλογή συγκεκριμένων καλλιεργειών και τη βελτίωση των γεωργικών μεθόδων. Όπως ωστόσο επισημαίνεται στην έκθεση, με βάση τις προβλέψεις για τα επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η ατμοσφαιρική θερμοκρασία στην Κίνα θα αυξηθεί κατά 2,5 - 4,6 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το μέσο όρο της τριακονταετίας 1961-1990.

Επικίνδυνα φαινόμενα


Οι επιστήμονες προβλέπουν σταδιακή αύξηση των βροχοπτώσεων κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες από τη μία και μακρύτερους, ξηρότερους χειμώνες από την άλλη. Προειδοποιούν ότι οι παράκτιες περιοχές, ανάμεσά τους και η Σαγκάη, θα γίνονται όλο και πιο ευάλωτες σε τυφώνες και παλίρροιες. Ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα της κινεζικής οικονομίας, η στάθμη των υδάτων της θάλασσας εκτιμάται ότι θα ανεβεί κατά 10 με 15 εκατοστά μέχρι το 2040. Τα προηγούμενα 30 χρόνια ανέβηκε κατά 11,5 εκατοστά.

«Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με εξαιρετικά ζοφερές οικολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες υπό το βάρος της συνεχιζόμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη και των αλλαγών στο περιβάλλον της σε περιφερειακό επίπεδο», συνοψίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, η οποία παραδόθηκε στην κυβέρνηση στα τέλη του 2011, αλλά δημοσιεύθηκε μόλις αυτήν την εβδομάδα.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση έχουν σίγουρα προκαλέσει δυσαρέσκεια στο Πεκίνο, που ήδη υπολόγιζε ότι το κόστος του περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα αγγίξει τα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: