Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Η λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου - Λάτσης, Νιάρχος, Μυστακίδης

Σπύρος Λάτσης, ο 464ος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο το 2011



Την περιουσία 1.226 δισεκατομμυριούχων καταμέτρησε το περιοδικό Forbes προκειμένου να βγάλει τους 20 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου για το 2012.

Στην λίστα του Forbes υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι από 58 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από το Περού, το Μαρόκο και τη Γεωργία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η χώρα με τους περισσότερους κροίσους με συνολικά 425 μεγιστάνες και μάλιστα δώδεκα περισσότερους από πέρσι. Δεύτερη έρχεται η Ρωσία και μετά ακολουθεί η Κίνα, με 96 και 95 δισεκατομμυριούχους αντίστοιχα.

Ο Carlos Slim Helu από το Μεξικό βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά,αλλά το χάσμα ανάμεσα σε αυτόν και τον Μπιλ Γκέιτς κλείνει και πάλι, καθώς ο δεύτερος πρόσθεσε 5 δισ. στο λογαριασμό του ανεβαίνοντας στα 61 δισ. δολάρια. Η περιουσία του Carlos που ανέρχεται στα 69 δισ. δολάρια, μειώθηκε κατά 5 δισ. και ήταν ένας από τους 7 της λίστας του οποίου η περιουσία μειώθηκε μαζί με αυτές των Γουόρεν Μπάφτ και Λάρι Ελισον.

Στη λίστα, μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς ανέβηκε και ο Αμάνθιο Ορτέγα, ο άνθρωπος πίσω από της αλυσίδα ρουχισμού και μόδας Inditex, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα Zara, Uterque, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho και άλλα, ο οποίος μπήκε στο top 5, παρά το γεγονός ότιεγκατέλειψε τη θέση του προέδρου της εταιρίας.

Ο Ινδός Λάκσμι ΜιτάλLakshmi Mittal, ο οποίος έχει τημεγαλύτερη εταιρία χάλυβα στον κόσμο, την Arcelor Mittal, ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος. Η περιουσία τουέπεσε κατακόρυφα κατά 10,4 δισ. δολάρια,αφήνοντας τον έξω από το top 10 για πρώτη φοράαπό το 2004. Ετσι βρέθηκε στο νούμερο 21 της λίστας αφήνοντας χώρο για τον Li Ka-shing ο οποίος είναι αυτή την στιγμή ο πλουσιότερος Ασιάτης με περιουσία που ανέρχεται στα 25,5 δισ. δολάρια και είδε τον εαυτό του στο αριθμό 9 της λίστας. Μία κατοικία στις επτά της πόλης του Χονγκ Κονγκ των 7 εκατομμυρίων κατοίκων έχει κατασκευαστεί από τη δική του εταιρία. Επίσης, το 70% της κίνησης στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ το διαχειρίζεται εταιρία του Li.

Στη λίστα υπάρχουν γνωστά όνοματα, όπως του Μαρκ Ζάκερμπεργκ με περιουσία 17,5 δισ. δολάρια και μάλιστα 5 δισ. πάνω από την περσινή χρονιά αλλά και νεοεισερχόμενα, όπως του ιδρυτή των αθλητικώνειδών Under Armour, Kevin Plank, αλλά και της Σάρα Μπλέικλι, την ιδιοκτήτρια της εταιρίας Spanx που κατασκευάζει κορσέδες. Η Μπλέικλι, 41 ετών, είναι η νεώτερη αυτοδημιούργητη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στον κόσμο.

Οι Ελληνες της λίστας

- ο Αριστοτέλης Μυστακίδης της Glencore με περιουσία 2,8 δισεκατομμυρίων στη θέση 418,

- ο Σπύρος Λάτσης στην 464η με 2,6 δισ. και

- ο Φίλιππος Νιάρχος με 2,5 δισ. στη 494η θέση.

Οι πρώτοι 10 έχουν ως εξής:

1. Κάρλος Σλιμ Χελού 69 δισ. δολάρια


2. Μπιλ Γκέιτς 61 δισ. δολάρια


3. Γουόρεν Μπάφετ 44 δισ δολάρια


4. Μπερνάρ Αρνό 41 δισ. δολάρια


5. Αμάντσιο Ορτέγκα 37,5 δισ. δολάρια


6. Λάρι Ελισον 36 δισ. δολάρια


7. Έικε Μπατίστα 30 δισ. δολάρια


8. Στέφαν Πέρσον 26 δισ. δολάρια


9. Λι Κα-Σίνγκ 25,5 δισ. δολάρια


10. Καρλ Αλμπρεχτ 25,4 δισ. δολάρια
greekmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: