Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Στις 17 Ιουνίου η εκλογική αναμέτρηση


Στις 17 Ιουνίου θα στηθούν ξανά οι κάλπες μετά το χθεσινό πλήρες αδιέξοδο στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.




Τούτο σημαίνει ότι τον επόμενο μήνα η χώρα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση μη δυνάμενη να αναλάβει οποιαδήποτε ουσιαστική πρωτοβουλία, κάτι που έχει να συμβεί από το 1989 με την κυβέρνηση Γρίβα και προ της συμφωνίας για την Οικουμενική. Όπως καθορίζει το Σύνταγμα, υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα οριστεί σήμερα ένας εκ των τριών ανώτατων δικαστικών της χώρας, με πιθανότερο τον κ. Παν. Πικραμμένο, πρόεδρο του ΣΤΕ, και με υπουργούς «όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής» (άρθρο 37).

Ποια θα είναι τα πρόσωπα αυτά θα το πληροφορηθούμε τις επόμενες ώρες, καθώς το Σύνταγμα δεν περιγράφει επακριβώς τη διαδικασία επιλογής τους, αφήνοντας, ωστόσο, εμμέσως να εννοηθεί ότι την ευθύνη έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συναινέσουν οι αρχηγοί των κομμάτων. Κατά πληροφορίες, ωστόσο, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ. έχουν ήδη αποφασίσει να αποσύρουν όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης Παπαδήμου, με την εξαίρεση ίσως του υπουργού Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση, που θα επωμισθεί μάλλον και πάλι την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών, και ίσως του υπουργού Αμύνης Στ. Δήμα, καθώς επίκειται η σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Ως προς το διαδικαστικό μέρος, η ημερομηνία των εκλογών θα «κλειδώσει» όταν θυροκολληθεί η διάλυση της Βουλής – το πιθανότερο την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη. Η 17η Ιουνίου φαίνεται να προκρίθηκε χθες ως πιο ενδεδειγμένη ημερομηνία, καθώς στην περίπτωση που αποφασιζόταν η αμέσως προηγούμενη Κυριακή, διαβλέφθηκε, μεταξύ άλλων, ο κίνδυνος μεγάλης αποχής λόγω των μαθητικών εξετάσεων. Της διάλυσης της Βουλής θα προηγηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί την προσεχή Πέμπτη, και η εκλογή προέδρου και προεδρείου του Κοινοβουλίου την Παρασκευή. Αυτό ορίζει ρητά το Π.Δ. που εξεδόθη στις 11 Απριλίου και επιβεβαιώθηκε χθες στην ιστοσελίδα της Βουλής με την υπογραφή του κ. Βύρ. Πολύδωρα, ο οποίος φέρεται να έλαβε τη σχετική πρωτοβουλία ως «αρχαιότερος» του προηγούμενου προεδρείου.

Επισημαίνεται ότι οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα και όχι σταυροδοσία. Τούτο σημαίνει ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θεωρητικά μπορούν να τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις όποιους βουλευτές επιθυμούν, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα «πειράξουν» τη σειρά όσων εξελέγησαν την 6η Μαΐου, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα άνοιγαν τον Ασκό του ενδοκομματικού Αιόλου. Υπενθυμίζεται επίσης ότι για να λάβει ο νικητής το μπόνους των 50 εδρών, πρέπει να κατέλθει ως αυτόνομο κόμμα και όχι ως συνασπισμός. Τούτο υποχρεώνει και τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει το ταχύτερο στον Αρειο Πάγο σχετική δήλωση, αλλά και τη Ν.Δ. σε περίπτωση που ευοδωθούν τα σενάρια περί κεντροδεξιού μετώπου (με τη Δράση, τη ΔΗΣΥ κ.λπ.).

Με την απογραφή του 2001 οι εκλογές

Εξαιρετικά ενδιαφέρον, τέλος, είναι το γεγονός ότι λόγω της κωλυσιεργίας της ΕΛΣΤΑΤ -και παρά τα όσα επιτάσσει το Σύνταγμα- οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν και πάλι με τα πληθυσμιακά δεδομένα του 2001 και όχι του 2011, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σωρεία ενστάσεων από πολιτευτές οι οποίοι θα θεωρήσουν ότι αδικήθηκαν από τα αποτελέσματα.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: