Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Καταρρέει η ανταγωνιστικότητα της χώρας


Σε σύνολο 59 χωρών η Ελλάδα είναι προτελευταία ξεπερνώντας μόνο τη… Βενεζουέλα


Στην 58 η θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 59 χωρών βρέθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάπτυξης του Μάνατζμεντ (IMD). Σημείωσε πτώση κατά δυο θέσεις, σε σχέση με την περσινή κατάταξη.Ξεπερνά μόνο τη Βενεζουέλα, η οποία βρίσκεται σταθερά στην 59η θέση της διεθνούς κατάταξης από το 2004.

Οι δέκα πιο ανταγωνιστικές χώρες παγκοσμίως είναι κατά σειρά κατάταξης: το Χονγκ Κονγκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Ταϊβάν, η Νορβηγία, η Γερμανία και το Κατάρ.

Αντίθετα οι δέκα τελευταίες χώρες στην είναι η Νότια Αφρική, η Σλοβενία, η Κολομβία, η Ρουμανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Αργεντινή, η Ουκρανία, η Κροατία, η Ελλάδα και η Βενεζουέλα.

Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη για το 2012, είναι κατά σειρά: η Ελβετία (στην 3η θέση), η Σουηδία (στην 5η θέση) και η Γερμανία (στην 9η θέση), οι οποίες έχουν ως βασικά ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Η Ιρλανδία (στην 20η θέση), η Ισλανδία (στην 26η θέση) και η Ιταλία (στην 40η θέση) εμφανίζονται ως οι χώρες της Ευρώπης που μπορούν να επιστρέψουν σε ρυθμούς ανάπτυξης ενώ αντίθετα χώρες όπως η Ισπανία (στην 39η θέση), η Πορτογαλία (στην 41η θέση) και η Ελλάδα (στην 58η θέση), εξακολουθούν να μην προσελκύουν ξένες επενδύσεις οι οποίες θα τις βοηθήσουν να ανακάμψουν.

Οι αναδυόμενες οικονομίες φαίνεται ότι επηρεάζονται από τις διεθνείς εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο. Η Κίνα (στην 23η θέση), η Ινδία (στην 35η θέση) και η Βραζιλία (στην 46η θέση) παρουσίασαν πτώση στη συνολική και στις επιμέρους κατατάξεις ενώ η Ρωσία (στην 48η θέση) βελτίωσε την παρουσία της στη διεθνή κατάταξη μόνο κατά μία θέση.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: