Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

"Παιχνίδια" με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα


Παιχνίδια πολιτικής, με αιχμή τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα παίζονται τις τελευταίες ημέρες.


Σήμερα το μεσημέρι, στο γραφείο του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη θα βρεθούν όλοι οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, εργοδοτών και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να συζητήσουν εάν μπορεί να «παγώσει» η μείωση μισθών, τουλάχιστον έως τη διεξαγωγή των εκλογών.

Βασικό επιχείρημα του υπηρεσιακού υπουργού, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της αριστεράς και κατά καιρούς έχει εκφραστεί δημόσια ενάντια στο Μνημόνιο, κυρίως όσον αφορά στα εργασιακά, για τα οποία ως έγκριτος νομικός διαπιστώνει και συνταγματικά κωλύματα, είναι ότι αποτελεί για την πλειοψηφία των κομμάτων κεντρικό θέμα προς διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους δανειστές.

Σε αυτή την πρόταση, ήρθε και απάντησε ο ΣΕΒ, θέτοντας στο τραπέζι ενός προτεινόμενου διαλόγου, την μη εφαρμογή της μείωσης.

Βέβαια, η μείωση κατά 22% που προβλέπει το Μνημόνιο για τις αποδοχές των ανειδίκευτων εργατών, ισχύει από τις 14 Φεβρουαρίου. Την περασμένη Δευτέρα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι μειώσεις μισθών στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο στους ανειδίκευτους εργάτες, κατά μέσο όρο ήταν της τάξης του 22%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν και το 40%. Τα στοιχεία αφορούν στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Τα ίδια στοιχεία έδειξαν, ότι 78.020 άνθρωποι, έως τις 15 Μαΐου, είδαν τους μισθούς τους, είτε με επιχειρησιακές συμβάσεις είτε κυρίως με ατομικές, να μειώνονται.

Ίσως αυτά τα στοιχεία ήταν που έκαναν τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη, να προτείνει και κυρίως να επιδιώκει μέσα από διάλογο, την εφαρμογή ενός μορατόριουμ μη εφαρμογής του Μνημονίου.

Σε αυτή την πρόταση πάτησε και ο ΣΕΒ, προτείνοντας μη εφαρμογή, στην γραμμή Τσίπρα, θα μπορούσε να πει κάποιος κακοπροαίρετος που δεν θα είχε διαβάσει και την υπόλοιπη πρόταση. Γιατί στη συνέχεια, ο ΣΕΒ έθεσε την πρόταση που και πριν από την υπογραφή του μνημονίου έθετε. Τη μείωση δηλαδή του μέσου κόστους εργασίας. Αντιπρόταση που θα οδηγήσει σε μειώσεις των μισθών που προβλέπονται στις όποιες κλαδικές συμβάσεις ισχύουν ακόμη.

Στον αντίποδα, οι έμποροι «καίγονται» και για τους κατώτατους μισθούς, καθώς στο εμπόριο δεν ισχύει μία σύμβαση για όλες τις ειδικότητες. Για το λόγο αυτό η ΕΣΕΕ δεν δέχθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πρόταση του ΣΕΒ, πολλώ δε μάλλον, που έγινε μια μέρα πριν από τη συνάντηση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, κατά την οποία οι έμποροι πρότειναν μείωση μισθών 11%. Έτσι, ενώ δέχθηκε την πρόταση για διάλογο, ο οποίος έστω και… υπηρεσιακά, ξεκινά σήμερα, δεν δέχθηκε τη μη εφαρμογή της μείωσης των μισθών. Οι νόμοι αλλάζουν με άλλους νόμους, απάντησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης στον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΓΣΕΕ βρέθηκε να καλείται σε έναν διάλογο, για τον οποίο δεν είναι ιδιαίτερα προετοιμασμένη. Έχει δεχθεί, χωρίς καμία ιδιαίτερη αντίδραση όλες τις μειώσεις που συντελούνται στην αγορά εργασίας, και τώρα καλείται να «νομιμοποιήσει» τις όποιες αλλαγές συμφωνηθούν, γνωρίζοντας ότι στην πραγματική αγορά, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Το οχυρό της, που δεν είναι άλλο από την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων, έχει καταρρεύσει προ πολλού και πλέον φαντάζει αδύναμη να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί.

Σε αυτό το παιχνίδι για δυνατούς παίχτες, μυρίστηκαν ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παραγνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει εντός έδρας, αφού εξ αρχής έχει σηκώσει το αίτημα για μη εφαρμογή των διατάξεων, ενώ τα δύο κόμματα που βρίσκονταν στην κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο, ψήφισαν τις συγκεκριμένες αλλαγές.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: