Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Βρήκαν τρόπο να σβήνουν τη μνήμη


Ένα εκπληκτικό πείραμα στη Σουηδία

Δεν θα ήταν ωραίο αν μπορούσαμε να σβήσουμε τις άσχημες μνήμες από το μυαλό μας;

Σε ένα εκπληκτικό πείραμα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Uppsala στη Σουηδία μπόρεσαν να διαγράψουν μία τρομακτική ανάμνηση σε ομάδα εθελοντών.

Η μελέτη τους θα βοηθήσει πολύ στο μέλλον στην αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού, αλλά και στην ψυχολογία όσων πάσχουν από αγχώδη προβλήματα, όπως οι φοβίες, το μετατραυματικό στρες και οι κρίσεις πανικού.

Όπως αναφέρουν τα "Νέα", το πείραμα έγινε ως εξής: οι ερευνητές έδειξαν στους εθελοντές τους μια ουδέτερη εικόνα και ταυτοχρόνως τους έκαναν ηλεκτροσόκ, που προφανώς δεν ήταν διόλου ευχάριστο.

Με αυτόν τον τρόπο, η εικόνα συσχετίστηκε στο μυαλό τους με το φόβο και έτσι δημιουργήθηκε μία φοβική μνήμη. Για να ενεργοποιηθεί αυτή η φοβική μνήμη, οι ερευνητές ξαναέδειξαν στους εθελοντές την εικόνα, δίχως αυτή τη φορά να τους κάνουν ηλεκτροσόκ.

Χώρισαν όμως τους εθελοντές σε 2 ομάδες - στη μία έδειχναν πολύ γρήγορα την ίδια εικόνα, έτσι ώστε να μην μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία εδραίωσής της στη μνήμη, και στους άλλους την έδειξαν αρκετά αργά.

Σε όσους έβλεπαν γρήγορα την ίδια εικόνα, ο φόβος που σχετιζόταν με την εικόνα έσβησε γρήγορα και η σχετική ανάμνηση αδρανοποιήθηκε.

Αυτό φυσικά τεκμηριώθηκε και με εξετάσεις εγκεφάλου.

Μένει τώρα να διαπιστωθεί εάν η ίδια διαγραφή μπορεί να γίνει και για μακροχρόνιες αναμνήσεις, αφού αυτές που τώρα σβήστηκαν ήταν πολύ πρόσφατες.
e-radio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: