Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Το δράμα της Τρεβίζο "γέννησε" μια νέα εποχή


Είναι πολλά τα αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις χαώδεις διαφορές μεταξύ του ιταλικού με τον ελληνικό αθλητισμό. Σε επίπεδο εφαρμογής των Νόμων, λειτουργίας, φιλοσοφίας, αντίληψης του αντικειμένου. Στην Ιταλία, δεν υπολογίζονται τα ονόματα, οι τίτλοι, ο όγκος των φιλάθλων. Γι' αυτό ιστορικές ομάδες είτε αφανίστηκαν, είτε "βολοδέρνουν" σε ερασιτεχνικές κατηγορίες. Αλλά και... αναγεννήθηκαν από τις στάχτες τους.


Ο αφανισμός της Φορτιντούτο Μπολόνια, ο υποβιβασμός της Βίρτους Μπολόνια, τα πέτρινα χρόνια που πέρασαν Βαρέζε, Καντού και Σκαβολίνι. Πλέον είναι η σειρά της Τρεβίζο να υποβληθεί σε μια δύσκολη και επώδυνη διαδικασία. Για να ακριβολογούμε, της άλλοτε σπουδαίας Μπενετόν Τρεβίζο. Ή μάλλον, είναι λανθασμένη η χρησιμοποίηση παρελθοντικού χρόνου, διότι παραμένει σπουδαία. Εστω κι αν πλέον δεν υπάρχει η υποστήριξη της εταιρίας Benetton. Και θα καταλάβετε παρακάτω τους ουσιαστικούς λόγους.

Η φυγή της Benetton και ο υποβιβασμός

Η ιστορία της μπασκετικής ομάδας του Τρεβίζο άλλαξε το 1982. Τότε, η πασίγνωστη εταιρία ρουχισμού, Benetton, απέκτησε την ομάδα και φυσικά ανέλαβε τη χρηματοδότησή της. Επί μια δεκαετία, χρηματοδοτούσε δίχως να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Ακολούθησαν όμως, πέντε πρωταθλήματα, οκτώ κύπελλα, τέσσερα Σούπερκαπ Ιταλίας, δύο Κύπελλα Σαπόρτα και τέσσερις παρουσίες σε φάιναλ φορ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και μετέπειτα της Ευρωλίγκα. Επειτα από 30 χρόνια, η εταιρία Benetton αποφάσισε να αποσυρθεί από τον επαγγελματικό αθλητισμό και κατ' επέκταση από την ομάδα μπάσκετ του Τρεβίζο, αφού πρώτα τακτοποίησε τις υποχρεώσεις της εταιρίας. Μέχρι τελευταίο ευρώ.

Εντούτοις, προκλήθηκε κενό εξουσίας και κυρίως χρηματοδότησης. Πρώην αθλητές της ομάδας, αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες, όπως οι Κολντεμπέλα, Πίτις, Νικολά, Μπονόρα, Ιακοπίνι (και άλλοι), ανέλαβαν να τρέξουν το νέο μοντέλο. Ωστόσο, η ιταλική ομοσπονδία μπάσκετ αρνήθηκε να της παραχωρήσει μια θέση στο πρωτάθλημα. Εκτίμησε ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις και την απέκλεισε από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, με αποτέλεσμα να αγωνίζεται σήμερα στην τέταρτη κατηγορία!

"Αποφασίζουν οι τυφλοί"

Ο Κλαούντιο Κολντεμπέλα ήταν ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, τη τελευταία διετία. Γνώριζε τις προθέσεις της οικογένειας Benetton, συνάντησε όμως τεράστιες δυσκολίες στην εύρεση του επόμενου χρηματοδότη. Μαζί με άλλους παλιούς παίκτες της ομάδας, αποφάσισαν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο, φτιάχνοντας μια ομάδα πάνω σε καινούργιες βάσεις. "Η οικογένεια Benetton αποφάσισε να σταματήσει την χρηματοδότηση στον επαγγελματικό αθλητισμό. Είχαμε βρει μια λύση, αλλά η ομοσπονδία δεν δέχθηκε αυτές τις αλλαγές στην εταιρία. Δυστυχώς, συναντήσαμε ανυπέρβλητες δυσκολίες διότι οι άνθρωποι που «τρέχουν» αυτό το παιχνίδι δεν καταλαβαίνουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος, δεν βλέπουν το μέλλον, είναι τυφλοί και δεν βλέπουν μπροστά τους. Δεν έκαναν δεκτή την ομάδα", είπε με παράπονο ο Κολντεμπέλα στον Ρ/Σ LIBERO 107.4 και στην εκπομπή "BASKETCITY".

"Ο ερασιτεχνισμός που γοητεύει"

Η αρνητική απόφαση της ιταλικής ομοσπονδίας εκνεύρισε και απογοήτευσε το φίλαθλο κοινό της Τρεβίζο. Συνάμα, "γέννησε" ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας, το οποίο ενδεχομένως να επιλεγεί και από άλλους ιστορικούς συλλόγους, στο προσεχές μέλλον, λόγω της οικονομικής κρίσης και της σταδιακής αποχώρησης των εταιριών που χρηματοδοτούν τους συλλόγους. Εκτός της εμπλοκής παλιών σπουδαίων αθλητών, αναβαθμίστηκαν οι σχέσεις της ομάδας με τον κόσμο του Τρεβίζο. "Η ομάδα δεν είναι στην Α1, αυτό δεν σημαίνει ότι χάθηκε το ενδιαφέρον του κόσμου. Σας λέω με ειλικρίνεια ότι, τριπλασιάστηκε το ενδιαφέρον", είπε με βεβαιότητα ο Κολντεμπέλα. Η Τρεβίζο εγκατέλειψε το θρυλικό Palaverde, καθώς ήταν αδύνατο να αντέξει τα λειτουργικά έξοδα. Επέστρεψε στο (πολύ) παλιό γήπεδό της, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Αγωνιζόμενη στην τέταρτη κατηγορία, χρησιμοποιεί αποκλειστικά έφηβους που προέρχονται από τα σπλάχνα του συλλόγου, καθώς συνεχίζεται η λειτουργία των ακαδημιών. "Το γήπεδο είναι πάντα γεμάτο και θα έλεγα ότι με τις αποφάσεις που λάβαμε, πλέον ο κόσμος βλέπει διαφορετικά τον αθλητισμό. Πράγματι, είναι ερασιτεχνικός. Εκτιμώ ότι ενισχύθηκαν σε σημαντικό βαθμό οι σχέσεις της ομάδας με την τοπική κοινωνία, με τον φίλαθλο κόσμο. Κάθε τέσσερα παιχνίδια, αγωνίζονται οι βετεράνοι παίκτες. Ο Πίτις, ο Μπονόρα, ο Νικολά, ο Ιακοπίνι, εγώ θα έρθουν τώρα και οι Γκαρμπαχόθα, Ναουμόφσκι . Γιατί θεωρούμε ότι αυτοί είναι η ιστορία του συλλόγου. Και την ιστορία σου πρέπει να τη σέβεσαι. Ο κόσμος θέλει να τους βλέπει. Γιατί έτσι αντιλαμβάνεται ότι αυτό το εγχείρημα έχει την θερμή συμπαράσταση αυτών των αθλητών. Εχουμε διαπιστώσει ότι του αρέσει".

"Είμαι κι εγώ εδώ"

Στη πραγματικότητα, το νέο μοντέλο υποστήριξης και λειτουργίας της ομάδας, βασίζεται στο μεράκι, στη διάθεση και στην οξυδέρκεια των ανθρώπων που έχουν διοικητικό και υποστηρικτικό ρόλο. Κατά κύριο λόγο όμως, στηρίζεται στις διαθέσεις του κόσμου. Με το μοτό "είμαι κι εγώ", αυξήθηκε ο αριθμός των φιλάθλων που υποστηρίζουν αυτή τη προσπάθεια. "Εχω την εντύπωση ότι τουλάχιστον τη τελευταία διετία, προσπαθούσαμε να φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο, με λάθος τρόπο. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος ένιωθε ότι αυτή η ομάδα δεν ήταν δική του. Πλέον, εκτιμώ ότι βαδίζουμε στον σωστό τρόπο. Ο κόσμος εκνευρίστηκε, απογοητεύτηκε αρχικά, πλέον λέει 'δεν πειράζει, σιγά-σιγά θα επιστρέψουμε στη πρώτη κατηγορία'. Μέσα απ' όλα όσα συνέβησαν, έγιναν πιο στενές οι σχέσεις της ομάδας με τον κόσμο. Είναι πιο ανθρώπινα τα πράγματα, εμείς είμαστε πιο προσγειωμένοι και η ομάδα είναι κομμάτι της ζωής αυτού του κόσμου".

Το χορηγικό πρόγραμμα και τα δωρεάν γεύματα

Η βελτίωση των σχέσεων της ομάδας με τον κόσμο, ήταν αποτέλεσμα μιας επικοινωνιακής πολιτικής, αλλά και συγκεκριμένων χορηγικών προγραμμάτων. Στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των (εμπορικών και μεγάλων) ομάδων, περιορίζονται στην έκδοση των εισιτηρίων διαρκείας και επικρατεί η αυθαίρετη αντίληψη ότι "αν θέλετε να υπάρχουμε, πάρτε διαρκείας". Δεν διαθέτουν την τακτική, το μάρκετινγκ και στηρίζονται αποκλειστικά στην βούληση του κόσμου. Γι' αυτό εξάλλου ένα συντριπτικό μέρος των φιλάθλων, έχουν "πελατειακή" σχέση με τις αγαπημένες ομάδες τους. Στο Τρεβίζο λειτουργούν διαφορετικά. Στο πλαίσιο της προσέγγισης σταθερών φιλάθλων, προχώρησαν σε μια σειρά ενεργειών, με πιο εντυπωσιακή αυτή των δωρεάν γευμάτων.

"Εχουμε βρει σπόνσορες που υποστηρίζουν συγκεκριμένα εγχειρήματά μας. Αναζητήσαμε άλλους τρόπους. Ενας εξ' αυτών είναι αυτό που κάνουμε μετά από τα περισσότερα παιχνίδια. Το ονομάζουμε "το τρίτο ημίχρονο". Πρόσφατα διοργανώσαμε γεύμα με μια εταιρία που παράγει τορτελίνια. Μετά τον αγώνα συγκεντρώθηκαν σε έναν χώρο οι παίκτες των δύο ομάδων και τουλάχιστον 400 φίλαθλοι κι έφαγαν δωρεάν. Πρόκειται για μια ενέργεια την οποία υιοθετήσαμε από την ομάδα ράγκμπι του Τρεβίζο η οποία μας παραχωρεί και τους σχετικούς χώρους. Παράλληλα, έχουμε ένα πρόγραμμα εθελοντισμού, αφού χρειάζονται άνθρωποι για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ξέρετε, τη τελευταία διετία συνάντησα μεγάλες δυσκολίες στο να προσεγγίσω έναν σπόνσορα για να διαφημιστεί σε μια πινακίδα, σε ένα μπάνερ. Τώρα, σε όποια εργοστάσια αποταθήκαμε, καταθέτοντας αυτή την ιδέα, όλα αποδέχθηκαν τη πρότασή μας. Διότι εκτιμούν ότι έτσι προωθούν καλύτερα τα προϊόντα τους. Το κέρδος για μας είναι αυτή η ανάπτυξη στις σχέσεις μας με τους φιλάθλους. Ερχονται ακόμη πιο κοντά στην ομάδα. Ετσι φέραμε κοντά στην ομάδα την οικογένεια. Ξέρω ότι είναι ερασιτεχνική μέθοδος, δεν παύει όμως να είναι η σωστή. Η όλη διαδικασία είναι πιο ανθρώπινη. Είδα στο γήπεδο φιλάθλους που είχαν να πατήσουν χρόνια", κατέληξε ο Κοντεμπέλα.
sport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: