Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ποιοι είναι οι άλλοι δύο;



Η φωτογραφία* τους έκανε τον γύρο του κόσμου. Τέσσερις νέοι, τέσσερις δεκαετίες πριν στην Αμερική. Η πορεία των δύο εξ αυτών (Παπανδρέου – Σαμαράς) γνωστή: από τη φοιτητική συγκατοίκηση στις θυελλώδεις διαπραγματεύσεις για τη συγκυβέρνηση. Τι απέγιναν όμως οι άλλοι δύο νέοι της παρέας;

Οι δύο άλλοι, λοιπόν φίλοι ακολούθησαν αντίθετους δρόμους. Ο Φίλιππος Τσιάρας έγινε καλλιτέχνης. Πιο εξωστρεφής από τους υπόλοιπους, λένε όσοι τον γνωρίζουν. Ο Στέφανος Μανουηλίδης ασχολήθηκε με τα οικονομικά. Άνθρωπος της αγοράς και πιο χαμηλών τόνων.

Και οι δύο έχουν μιλήσει κατά καιρούς γι' αυτή τη φωτογραφία σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Έχουν αφηγηθεί ιστορίες από τις μεταξύ τους πλάκες, τις σχέσεις τους με τις φοιτήτριες, τις πολιτικές τους συζητήσεις. Έχουν περιγράψει το ντύσιμο των δύο πολιτικών, τη μουσική που άκουγαν, ακόμη και τους συγκατοίκους τους με κάθε λεπτομέρεια...

Ο Λαρισαίος: Ο Φίλιππος Τσιάρας γεννήθηκε πριν από 59 χρόνια στο Νιου Χαμσάιρ των ΗΠΑ. Παιδί μεταναστών, με καταγωγή από Λάρισα και Γρεβενά. Όπως έχει δηλώσει, ο πατέρας του προτού εγκαταλείψει την Ελλάδα μαζί με τη γυναίκα του ήταν αντάρτης στο πλευρό του Άρη Βελουχιώτη. Ο Τσιάρας σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία.

Σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη και είναι διεθνούς φήμης εικαστικός (γλύπτης, ζωγράφος και φωτογράφος), με εκθέσεις έργων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Άρχισε να μυείται στη φωτογραφία το 1969, όταν του χάρισε ο πατέρας του μια μηχανή Leica.

Πιο γνωστή δουλειά του είναι το «Family Album» («Οικογενειακό λεύκωμα»), που διακωμωδούσε την εικόνα της ελληνικής οικογένειας.

Για να το συνθέσει από το 1976 και μετά ταξίδευε επί δέκα χρόνια στην Ελλάδα και επισκεπτόταν συγγενείς του. Τους έβαζε να μεταμφιέζονται για κάποιες φωτογραφίσεις, ενώ χρησιμοποιούσε και τον εαυτό του ως μοντέλο, επηρεασμένος από τον εικαστικό Λουκά Σαμαρά, έναν εκ των πιο σημαντικών εκπροσώπων της μεταπολεμικής μοντέρνας τέχνης με ειδίκευση στις αυτοπροσωπογραφίες.

Ο Τσιάρας και ο Σαμαράς υπήρξαν συνεργάτες στην Αμερική. Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αυτές τις ημέρες διαπραγματεύεται τη μεταφορά της έκθεσης του Τσιάρα «The Supereal - Εξωπραγματικό» (που είχε παρουσιαστεί το 2009 στην Ελλάδα) στο Παρίσι και στο Λουξεμβούργο. Έργα του έχουν εκτεθεί στην Κωνσταντινούπολη, στη Βενετία, στο Όσλο, στο Μιλάνο και σε πόλεις της Αμερικής.

* Ενθύμιο μιας άλλης εποχής, η «ιστορική» αυτή ασπρόμαυρη φωτογραφία τραβήχτηκε το Πάσχα του 1972 στην οικία της οικογένειας Τσιάρα στο Νιου Χαμσάιρ των ΗΠΑ, όπου ζούσε μόνιμα από τα χρόνια του ελληνικού Εμφυλίου.

Κάτω αριστερά, ο Γιώργος Παπανδρέου με μαύρο πουκάμισο και μακρύ μαλλί.

Επάνω δεξιά, ο Αντώνης Σαμαράς με ζιβάγκο και παχύ τζάμι στα γυαλιά μυωπίας.

Στο ίδιο κάδρο τα άλλα δύο μέλη της παρέας: ο Φίλιππος Τσιάρας, επάνω, και ο Στέφανος Μανουηλίδης, κάτω. Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις επανέφεραν στο προσκήνιο αυτή την εικόνα, όταν από τη σχέση των δύο φίλων τότε δεν εξαρτιόταν το οικονομικό και πολιτικό μέλλον της Ελλάδας...

www.thessalianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: