Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Πτώση στην κατανάλωση ενέργειας τον Οκτώβριο


Αυξήθηκε μόνο η ζήτηση για υψηλή τάση κατά 3,3%


Πτώση κατά 2,19% εμφάνισε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς (ΔΕΣΜΗΕ).

H ζήτηση για υψηλή τάση (που απορροφά το 15% της παραγωγής) αυξήθηκε κατά 3,3%, ενώ εκείνη για μέση ή χαμηλή τάση μειώθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση. Η εγχώρια παραγωγή αυξήθηκε οριακά, ενώ οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 19,9%. Η παραγωγή ρεύματος μέσω φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών αυξήθηκε κατά 16,9% και 70,4% αντίστοιχα, ενώ η υδροηλεκτρική παραγωγή υποχώρησε κατά 57,2% σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα.

Την ίδια ώρα, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2011, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 2,46% σε σχέση με το δεκάμηνο του 2010. Τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιόρισαν την κατανάλωση ρεύματος κατά 3,2% σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, οι μεγάλες βιομηχανίες εμφανίζουν αύξηση της ζήτησης κατά 5,78% και τα ορυχεία κατά 0,61%.

Οσον αφορά στην παραγωγή, μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι μονάδες φυσικού αερίου (43%) και οι ανανεώσιμες πηγές (28%), ενώ μειώθηκε η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων (3%), πετρελαϊκών μονάδων (92%) και υδροηλεκτρικών μονάδων (36%). Το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών παραμένει ελλειμματικό σε βάρος της χώρας μας, ωστόσο οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 18% και οι εξαγωγές κατά 31%.
www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: