Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η οικονομική πρόκληση της μεταγραφής Ροναλντίνιο


Όταν ο Ροναλντίνιο επέστρεφε στη Bραζιλία, ουδείς πίστευε πως η Φλαμένγκο θα του κάλυπτε συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 6 εκ. ευρώ. Η αλήθεια κρύβεται στην οικονομική "αναγέννηση" της χώρας, η οποία είναι 3η δύναμη ρευστότητας παγκοσμίως.


Όταν ο Ροναλντίνιο επέστρεφε σε ηλικία 30 ετών στην πατρίδα του, κανείς δεν μπορούσε να κατανοήσει πως η Φλαμένγκο μπορούσε να του προσφέρει συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 6.000.000 ευρώ. Εξάλλου, στη χώρα δεν ευδοκίμησε ποτέ το μοντέλο του ιδιοκτήτη-"πατερούλη", με πετροδολάρια ή χρήματα της ρωσικής και της αμερικανικής επιχειρηματικότητας να σπαταλώνται ανεξέλεγκτα, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη και στην Ασία.

Η αλήθεια κρύβεται στην οικονομική "αναγέννηση" της χώρας που άρχισε από την προεδρία Λούλα ντα Σίλβα και συνεχίζεται με τη διάδοχό του, Ντίλμα Ρούσεφ, με συνέπεια αυτήν τη στιγμή η Βραζιλία να είναι η 3η δύναμη ρευστότητας σε όλο τον πλανήτη.

Η ποδοσφαιρική οικονομία "άνθισε" λόγω των εμπορικών και χορηγικών συμφωνιών από το εσωτερικό και το εξωτερικό, οι οποίες εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τη χώρα του καφέ.

Με 200.000.000 πραγματικά παθιασμένους ποδοσφαιρόφιλους να συνθέτουν μία υγιή και αυξανόμενη αγοραστική δύναμη. Αξιοσημείωτα είναι τα νούμερα της κυβέρνησης που μαρτυρούν κοινωνική ανέλιξη 30.000.000 πολιτών στη μεσαία τάξη τα τελευταία 8 χρόνια.
Ως εκ τούτου, πάνω από 20.000 φίλαθλοι της "Φλα" υποδέχθηκαν τον Ιανουάριο στο γήπεδο τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2002, ένας αριθμός που αντιπροσωπεύει το 0,57% των εκτιμώμενων 35.000.000 φίλων του συλλόγου.

Η Φλαμένγκο, όπως και όλες οι ομάδες της Βραζιλίας, εκμεταλλεύονται την πρόσφατη αύξηση του βιοτικού επιπέδου των φιλάθλων-πελατών της και μαζί με τη χείρα βοηθείας που προσφέρουν οι χορηγοί, είναι σε θέση αφενός να φέρουν μεγάλα "αστέρια" του εγχώριου ποδοσφαίρου που έφυγαν μικροί σε ηλικία (Ροναλντίνιο, Ρονάλντο, Ντέκο, Φρεδ, Λίεντσον, δανεισμός Ρομπίνιο, η απόπειρα απόκτησης του Τέβες έναντι 40.000.000 ευρώ από Κορίνθιανς), αφετέρου να κρατούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ταλέντα που σε άλλες εποχές θα είχαν ήδη "αυτομολήσει" στην Ευρώπη.

Η πρόσφατη ανανέωση συμβολαίου του Νέιμαρ με τη Σάντος αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως και η παραμονή των Πάουλο Ενρίκε Γκάνσο, Λούκας Μόουρα και Λεάντρο Νταμιάο μεταξύ άλλων, παρά τις "Σειρήνες" από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Τερτίπια των χορηγών του απλήρωτου Ροναλντίνιο

Σε μία μεταγραφή όπου ένας χορηγός πληρώνει το 75% των μηναίων απολαβών ενός ποδοσφαιριστή, αυτό που επιθυμεί είναι άμεσο ανταποδοτικό όφελος. Αυτού του είδους μεταγραφές εμπεριέχουν μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο, το οποίο φαίνεται να μην βγήκε στην εταιρία "Traffic".

Αυτόν τον λόγο επικαλέστηκε προ διμήνου, όταν ακύρωσε τις μηνιαίες πληρωμές ύψους 375.000 ευρώ ανά μήνα, την ώρα που ο 31χρονος διεθνής εισέπραττε κανονικά το μερίδιο της Φλαμένγκο. Επιπλέον, οι άνθρωποί της ισχυρίστηκαν προ μιας εβδομάδας πως υπάρχει και ένα γραφειοκρατικό κώλυμα και πως το συμβόλαιο που υπογράφηκε τον Ιανουάριο περιλαμβάνει κάποιους όρους που η χορηγός εταιρία επιθυμεί να αλλάξουν.

Οι εξελίξεις δεν εμπλουτίστηκαν από "εμπρηστικές" δηλώσεις και γι' αυτό η πρόεδρος της "Φλα", Πατρίσια Αμορίμ, συγκάλεσε σύσκεψη μαζί με τον μάνατζερ και αδερφό του Βραζιλιάνου σταρ, Νούνο Ασίς, και τον ιδιοκτήτη της "Traffic", Ζοζέ Χαουίλα. Στο ραντεβού της Παρασκευής (11/11) στο Ρίο ντε Ζανέιρο οι πλευρές συμφώνησαν στην αποπληρωμή του χρέους και επίσης πως ο παίκτης δεν θα διαπραγματεύονταν με άλλη ομάδα. Η οφειλή, μάλιστα, θα τακτοποιούνταν αυτήν την εβδομάδα και ο παίκτης θα συνέχιζε στην προσπάθεια κατάκτησης του τίτλου που πραγματοποιεί η Φλαμένγκο.

Βέβαια οι εξελίξεις είναι διαφορετικές. Ο Νούνο Ασίς φέρεται να βγήκε στη... γύρα και να έφερε προτάσεις στον αδερφό του από τον Παναθηναϊκό, την Παρί Σεν Ζερμέν και από μια ομάδα της Κίνας. Και επιπλέον βγήκε στο προσκήνιο ακόμα μία λεπτομέρεια: η εταιρία "Procter & Gamble" εδώ και λίγες μέρες έγινε ο βασικός χορηγός της Φλαμένγκο, κάτι που φαίνεται πως έφερε δυσφορία στο "στρατόπεδο" της "Traffic". Ιστορίες χορηγικής τρέλας, οι οποίες γίνονται πιο ενδιαφέρουσες εάν λάβουμε υπόψη πως το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή λήγει το 2014 και περιλαμβάνει ρήτρα 160.000.000 ευρώ.
contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: