Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Μπαράζ μεταρρυθμίσεων υπόσχεται ο Παπαδήμος


Μια «τρικολόρε»… συνταγή για την αντιμετώπιση του φαύλου κύκλου, στον οποίο έχει εγκλωβιστεί η οικονομία, και για την εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ, παρουσίασε στις προγραμματικές του δηλώσεις ο νέος πρωθυπουργός, κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Αφού παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε ανατροφοδοτούμενο κύκλο ύφεσης και αύξησης της ανεργίας, που δυσχεραίνει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και εντείνει την κοινωνική δυσαρέσκεια, ο κ. Παπαδήμος ανέπτυξε τέσσερις βασικές δράσεις για την έξοδο από το επικίνδυνο σπιράλ.

Η ταχύτερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, η διευκόλυνση της προσέλκυσης επενδύσεων και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι σύμφωνα με τον νέο πρωθυπουργό η… συνταγή που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνησή του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Παπαδήμος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του για να περιγράψει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί και πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση αλλά και δράσεις ενεργητικής απασχόλησης και ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά που δεν αποτελούν υποχρεώσεις που απορρέουν από το υπό διαπραγμάτευση μνημόνιο.

Κοντά στα γνωστά μέτρα (εφεδρεία, νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, ιδιωτικοποιήσεις, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αναδιαρθρώσεις σε φορείς του Δημοσίου), ο κ. Παπαδήμος πρόσθεσε ή ανέδειξε ως άμεσες προτεραιότητες δράσεις όπως η άμεση ενεργοποίηση 24 προγραμμάτων ενίσχυσης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, ή υποσχέθηκε να αντλήσει σημαντικά ποσά για ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής.

Έδωσε έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και υποσχέθηκε δραστικό περιορισμό της σπατάλης του κράτους, άμεση κατάργηση άχρηστων οργανισμών, κίνητρα για την ενίσχυση του εξαγωγικού εμπορίου και πιστώσεις προς τους εξαγωγείς. Ο νέος πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς μέσω της αναδιάρθρωσης του ΕΣΠΑ και της δέσμευσης σημαντικών ποσών, από τα αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια ύψους 14 δισ. ευρώ για ολοκλήρωση έργων υποδομής.

Συνολικά, περιέγραψε 19 δράσεις για ενίσχυση της απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας, για περιορισμό της σπατάλης στην υγεία και στα ταμεία, για πάταξη της φοροδιαφυγής, διευκόλυνση επενδύσεων και διενέργειας ιδιωτικοποιήσεων, για τη μείωση των χρόνων απόδοσης της δικαιοσύνης και βελτίωση της παιδείας, υποσχόμενος ότι θα εφαρμοστούν ταχέως.

Με την κυβέρνησή του να διαθέτει σαφή σκοπό και συγκεκριμένη (σ.σ.: περιορισμένου χαρακτήρα) εντολή, όπως είπε ο ίδιος, η επιμονή στην ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί και η προσθήκη μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης είναι τα μοναδικά πεδία όπου θα μπορούσε να δώσει το στίγμα του ο νέος πρωθυπουργός.

Στίγμα σαφώς μεταρρυθμιστικό, που συνθέτει με επάρκεια, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. τις απόψεις των τριών κομμάτων, αλλά την ίδια στιγμή την περιορίζει σε εύθραυστες ισορροπίες.

«Όσοι στηρίζουν την κυβέρνηση αναλαμβάνουν την ευθύνη»


«Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να προχωρήσει σαν σχοινοβάτης χωρίς δίχτυ ασφαλείας», ανέφερε στο Euro2day στέλεχος της αγοράς, μια και πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της χώρας, χωρίς να λάβει νέα μέτρα και διατηρώντας τις ισορροπίες μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε πλειστάκις στην ομιλία του ότι η συναίνεση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων είναι η πρώτη αναγκαία συνθήκη για να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ. «Μόνος μου δεν μπορώ να τα καταφέρω. Όσοι στηρίζουν την κυβέρνηση αναλαμβάνουν και την ευθύνη», τόνισε, στέλνοντας προς τους πολιτικούς αρχηγούς και τους βουλευτές μήνυμα απαιτούμενης υπευθυνότητας.

Ο κ. Παπαδήμος δεν δίστασε να περιγράψει ξερά την πραγματικότητα. «Βρισκόμαστε σε ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι», υπενθύμισε, προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Περιέγραψε ως πρωταρχική προτεραιότητα της κυβέρνησής του την παραμονή της χώρας στο ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι η μοναδική επιλογή» και σημειώνοντας ότι όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις το θέλει η πλειονότητα των Ελλήνων.

Περιέγραψε το τελεσίγραφο της Ευρώπης ότι μόνο αν εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και τα μέτρα που απορρέουν από αυτές θα διασφαλιστεί ο στόχος της παραμονής μας στο ευρώ και εξήγησε ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας παρέχει τα εχέγγυα για τον παραπάνω στόχο.

"Μπορούμε να πετύχουμε με τη βοήθεια των εταίρων μας που μας προσφέρουν οικονομική και τεχνική βοήθεια και τη συστράτευση του ελληνικού λαού. Αν είμαστε ενωμένοι, οι στόχοι θα γίνουν πραγματικότητα. Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Όπλα μας είναι η αλήθεια για το πού βρισκόμαστε και η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας", πρόσθεσε.

Ικανά τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί


Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε ικανά τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την εκπλήρωση του στόχου, καθώς όπως είπε η οριστικοποίηση και η εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI plus θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος λόγω της πτώσης των τόκων και θα χρειαστούν λιγότερα μέτρα για τα δύο τελευταία χρόνια του προγράμματος (2013 - 2014).

Σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών θα συνεχίσει να χειρίζεται το σύνολο των δράσεων που απαιτούνται:
- Για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία εξασφαλίζει χρηματοδότηση 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα έως το 2014.
- Και για τις διαπραγματεύσεις με το IIF για την τελική μορφή του PSI plus.

Το χρονοδιάγραμμα για την 6η δόση, δανειακή σύμβαση και PSI

Ο νέος πρωθυπουργός, αφού δήλωσε ότι το έργο της κυβέρνησης είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη διάρκειά της και ως εκ τούτου πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, προσδιόρισε τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμά του.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου, υπονοώντας ότι μέχρι τότε αρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου. Προσδιόρισε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με την τρόικα για το νέο μνημόνιο και να κυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση από το κοινοβούλιο, ενώ παράλληλα θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών- μελών της ευρωζώνης, εφόσον απαιτείται.

Αποκάλυψε ότι η προετοιμασία ανταλλαγής ομολόγων έχει ξεκινήσει ώστε να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους και προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξει η δημοσίευση της σχετικής αναγγελίας του Δημοσίου ώστε και επίσημα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την οριστικοποίηση του PSI plus.

Για τον προϋπολογισμό του 2012 ανέφερε ότι η επεξεργασία του βρίσκεται σε τελικό στάδιο και θα στηρίζεται σε μια πρώτη εκτίμηση για το όφελος που θα προκύψει από την εφαρμογή του PSI plus. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί εντός των χρόνων που έχει ζητήσει η τρόικα και όχι τους πρώτους μήνες του 2012 μετά την ολοκλήρωση του PSI, όπως άφηναν να εννοηθεί κάποια στελέχη της Ν.Δ. τις προηγούμενες ημέρες.

Τέλος, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι θα υπάρξουν σύντομα οι αναγκαίες συνεννοήσεις με το EFSF και την ΕΚΤ για να εξασφαλιστούν τα κονδύλια επανακεφαλαιοποίησης και η απαραίτητη ρευστότητα των τραπεζών.

Κριτική για την απελθούσα κυβέρνηση

Ο κ. Παπαδήμος αναγνώρισε τη μεγάλη, όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια που έχει καταβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση για τον περιορισμό του ελλείμματος και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, σημείωσε όμως ότι το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται, υπάρχουν αποκλίσεις ως προς τους αρχικούς στόχους μείωσης του ελλείμματος και διαπίστωσε καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις.

Σημείωσε δε ότι εκτιμά πως το έλλειμμα φέτος θα κλείσει περίπου στο 9%. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η δημοσιονομική κρίση εξελίχθηκε σε χρηματοοικονομική, πολιτική και κοινωνική, εξηγώντας ότι τα μέτρα όξυναν την ύφεση, προκάλεσαν μεγάλη αύξηση της ανεργίας και όλα αυτά πρόσθεσαν δυσχέρειες στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και προκάλεσαν κοινωνική δυσαρέσκεια, καθώς οι πολίτες βλέπουν το μέλλον αβέβαιο παρά τις μεγάλες θυσίες.

Οι 19 δράσεις για άμεση εφαρμογή

Υγεία - Απασχόληση - Κοινωνική Ασφάλιση και Περίθαλψη


- Άμεση ενεργοποίηση 24 προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και από πόρους του ταμείου συνοχής για πολιτικές ενεργητικής απασχόλησης.
- Επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
- Νέα μείωση στο κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης.
- Περιορισμός του κέρδους των φαρμακοποιών.
- Μεγαλύτερη μείωση του κόστους προμηθειών των νοσοκομείων σε φάρμακα και υλικά σε σχέση με το 2010.

Πάταξη της φοροδιαφυγής

- Εφαρμογή των προτάσεων του task force για την απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου.
- Ταχεία προώθηση των αλλαγών που έχουν αποφασιστεί στις δομές του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ανταγωνιστικότητα

- Νομοσχέδιο για την ενίσχυση του εξαγωγικού εμπορίου.
- Παροχή πιστώσεων - διευκολύνσεων για τους εξαγωγείς.
- Άμεση έγκριση με τη διαδικασία του fast track 20 ακόμη επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ.
- Αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ προκειμένου να προσαρμοστεί στην εξυπηρέτηση του νέου οικονομικού μοντέλου.
- Εκταμίευση τους επόμενους μήνες σημαντικών ποσών από τα αδιάθετα ευρωπαϊκά κονδύλια στήριξης ύψους 14 δισ. ευρώ, για την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής.

Αποκρατικοποιήσεις

Ο κ. Παπαδήμος, αφού αναφέρθηκε στην προκήρυξη από την απελθούσα κυβέρνηση των σημαντικών, όπως τις χαρακτήρισε, ερευνών για πετρέλαιο στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη, καθώς και στη συμφωνία για το σχέδιο Ήλιος, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει τα εξής μέτρα:

- Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης σε συνεργασία με το task force προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία.
- Κατάρτιση νομοσχεδίου για τη θεμελίωση επιτελικού κράτους.
- Δραστικός περιορισμός της σπατάλης στο Δημόσιο.
- Άμεση κατάργηση των άχρηστων φορέων του Δημοσίου.

Δικαιοσύνη

- Θέσπιση εναλλακτικών μορφών επίλυσης των διαφορών ώστε να αποσυμφορηθεί η Δικαιοσύνη και να μειωθεί ο χρόνος απόδοσής της.

Παιδεία

- Εξορθολογισμός των δεκάδων διοικητικών δομών στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
- Πλήρης και άμεση εφαρμογή του ψηφισθέντος νόμου για τα πανεπιστήμια, γεγονός που όπως τόνισε ο νέος πρωθυπουργός είναι λαϊκή επιταγή.
- Αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού της χώρας.
www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: