Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Αδυνατίστε...τρώγοντας!


Μπορεί η συμβουλή «αδυνατίστε… τρώγοντας», να σας θυμίζει πολλά υποσχόμενο κλισέ εταιρείας αδυνατίσματος, που υπόσχεται «θαύματα» σε ελάχιστο χρόνο. Ωστόσο, αποτελεί πραγματικότητα και αναφερόμαστε στις τροφές εκείνες, που σας βοηθούν να χάσετε βάρος... τρώγοντας!


Η «γκουρού» της διατροφολογίας, η βρετανίδα δρ. Γκίλιαν ΜακΚηθ, έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τις βασικότερες τροφές, που μέσω του μεταβολικού μηχανισμού, μας βοηθούν να χάσουμε τα περιττά κιλά, που μας ταλαιπωρούν. Η ΜακΚηθ, ανέφερε, πως οι εν λόγω τροφές, ευνοούν τις περισσότερες καύσεις του οργανισμού αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την πολύτιμη συνδρομή μιας γενικότερης ισορροπημένης διατροφής καθώς και της τακτικής άσκησης. Ας δούμε λοιπόν, ποιες είναι οι τροφές αυτές, που υπόσχονται να μας χορταίνουν αλλά και να μας αδυνατίζουν παράλληλα!

Φράουλες: γλυκές και... αθώες!


Η γεύση τους ασύγκριτη αλλά και τα συστατικά τους πολύτιμα και αναντικατάστατα. Περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου καταπολεμώντας έτσι την αναιμία, πεκτίνη, που ελαττώνει την χοληστερόλη στο αίμα και αποβάλλει τις τοξίνες στον οργανισμό ενώ έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δέκτη, ο οποίος και αποκαλύπτει το επίπεδο των σακχάρων στο αίμα και γι’ αυτό, οι φράουλες απελευθερώνουν αργά τα επίπεδα σακχάρων, που περιέχουν.

Η συχνά κατανάλωση μιας λογικής ποσότητας από φράουλες, έχει αποδειχθεί, πως ωφελεί ιδιαίτερα την καρδιαγγειακή υγεία. Αποτελούν ένα θαυμάσιο επιδόρπιο και συνήθως καταναλώνονται ωμές, σκέτες ή μέσα σε φρουτοσαλάτα.


Γλυκοπατάτες: ναι στη γλύκα, όχι στις θερμίδες


Οι γνωστές σε όλους μας και αγαπημένες γλυκοπατάτες, αποτελούν ένα βασικό «όπλο» στη μάχη μας με τα περιττά κιλά. Αποτελούνται από σύνθετους υδατάνθρακες, που απελευθερώνουν αργά την ενέργειά τους και είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Β6, που ωθεί τον οργανισμό να παράξει μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας από τα υπόλοιπα τρόφιμα, καθιστά τις γλυκοπατάτες έναν πολύτιμο σύμμαχο σε κάθε προσπάθεια δίαιτας. Πρόκειται για ένα τρόφιμο, που καταναλώνεται σε ψητή ή βραστή μορφή και καθώς χορταίνει χωρίς να μας παχαίνει, μπορεί να αποτελέσει συστατικό μιας πολύχρωμης σαλάτας.


Σπανάκι: κάτι ήξερε ο Ποπάϋ...


Ο αγαπημένος μας Ποπάϋ, έτρωγε δύο δύο τις κονσέρβες με το σπανάκι και αμέσως μετά έριχνε «σιδερένιες» γροθιές στους αντιπάλους του. Η σούπερ αυτή τροφή, περιέχει φολικό οξύ, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και ευνοεί τον μεταβολισμό των σακχάρων, ευνοώντας την απώλεια κιλών. Ως συστατικό σαλάτας, ως γέμιση πίτας ή ως συνοδευτικό κρέατος, το σπανάκι αποτελεί μια άριστη επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα.


Αμύγδαλα: ιδανικό σνακ με ελάχιστα λιπαρά


Μια χούφτα αμύγδαλα αποτελεί το ιδανικότερο σνακ για όσους προσπαθούν να χάσουν περιττό βάρος. Πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεϊνες και μονοακόρεστα λίπη, τα αμύγδαλα μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Προτιμήστε να τα καταναλώσετε ωμά, ή να τα συμπληρώσετε σε χορταστικές σαλάτες και σε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.


Αβοκάντο: το παρεξηγημένο...

Οι περισσότεροι το αποφεύγουν, καθώς θεωρούν, πως είναι ίσως το μόνο φρούτο, που μας προσθέτει… κιλά με κάθε μπουκιά. Η πραγματικότητα ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική. Το αβοκάντο, είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, που ρυθμίζουν το σωματικό βάρος, τον μεταβολισμό και τις ορμόνες. Ωφελεί ιδιαίτερα όχι μόνο το δείκτη της ζυγαριάς μας αλλά παράλληλα, μας χαρίζει λαμπερό δέρμα, μαλλιά και δυνατά νύχια.

Πέρα από όλα αυτά, το αβοκάντο, μας θωρακίζει απέναντι στο έμφραγμα και στον καρκίνο, καταπολεμά τη γήρανση χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και κυρίως, ικανοποιεί την πείνα μας!


Σολομός: απαραίτητος σε κάθε δίαιτα

Ίσως θα έχετε παρατηρήσει, πως στις περισσότερες δίαιτες, υπάρχουν πολλά πιάτα, που εμπεριέχουν σολομό. Και αυτό φυσικά, δεν είναι τυχαίο. Πλούσιος σε λιπαρά Ω3, πρωτεϊνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, ο σολομός προστατεύει την καρδιά, καταπολεμά το γήρας και ωφελεί ιδιαίτερα το δέρμα, που δείχνει νεανικό και υγιές.

Σε κάθε πρόγραμμα, δίαιτας, τόσο ο σολομός όσο και κάθε άλλο ψάρι, συνίσταται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα με συνοδευτικά βρασμένα λαχανικά.

Βρώμη: η θαυματουργή

Χάρη στις πολύτιμες φυτικές της ίνες, η βρώμη απορροφά τα υγρά του στομαχιού μας και έτσι αισθανόμαστε πιο γρήγορα «χορτάτοι» από το φυσιολογικό. Παράλληλα, η βρώμη έχει την ιδιότητα να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, περιορίζοντας έτσι την λιγούρα μας.

Μαζί με τα δαμάσκηνα, αποτελεί «γιατρικό» για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας ενώ η πλούσια περιεκτικότητά του σε πρωτεϊνες, ασβέστιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο, διεγείρουν τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να χάνονται τα κιλά πιο γρήγορα και πιο απλά. Η βρώμη, καταναλώνεται σε μορφή νιφάδων ως ένα θρεπτικό πρωϊνό μαζί με άπαχο γάλα ενώ θα την βρείτε στο εμπόριο και σε μορφή «μπάρας» δημητριακών, ως ένα ιδανικό σνακ.
clicktalife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: