Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Hans –Werner Sinn: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει Τουρκία


Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ρίξει το επίπεδο των τιμών κατά 30% και να φτάσει στο επίπεδο της Τουρκίας, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική, διατυπώνει ο γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του επικεφαλής του διεθνούς Ινστιτούτου IFO, Hans-Werner Sinn, σε αποκλειστική του συνέντευξη στους Νέους Φακέλους.
Σύμφωνα με τον κ. Sinn, «εάν η Ελλάδα προχωρούσε σε υποτίμηση θα συνέβαιναν δύο πράγματα: καταρχάς θα ήταν καλό για τη βιομηχανία εξαγωγών, θα μπορούσε η χώρα να πουλήσει τα αγροτικά της προϊόντα, θα μπορούσε να προσελκύσει βιομηχανίες, να δελεάσει τους τουρίστες, και κατά δεύτερον θα ερχόταν πολύ κεφάλαιο στη χώρα από το εξωτερικό, οι πλούσιοι Έλληνες έχουν ήδη μεταφέρει όλα τους τα χρήματα στο εξωτερικό και περιμένουν να δουν πότε θα τα επιστρέψουν».

«Είναι πολύ πιο απλό για την Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή και να την υποτιμήσει. Φυσικά στην αρχή θα έρθει μια μεγάλη καταιγίδα, γιατί θα υπάρξει πανικός αναλήψεων, αλλά μετά από αυτήν την καταιγίδα θα λάμψει ξανά πολύ γρήγορα ο ήλιος και η χώρα θα έρθει σε μια πορεία οικονομικής ανάπτυξης», τονίζει.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο «κούρεμα» του χρέους ο κ. Sinn εξήγησε ότι είναι μεν ενός λογικού μεγέθους, αλλά δεν καταφέρνει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. «Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας υπάρχει μόνο ένα μέσο, πρέπει να γίνει κανείς πιο φθηνός».

Καταλήγοντας ο γερμανός οικονομολόγος επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι μία πολύ μεγάλη εσωτερική υποτίμηση θα οδηγούσε σε έντονες αντιπαραθέσεις εντός της χώρας. «Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να κάνει κανείς εσωτερική υποτίμηση τόσο μεγάλης έκτασης, όταν πρέπει κανείς να κατεβάσει τις τιμές κατά μέσο όρο 30%. Πρέπει να μειώσει στο μισό τις τιμές των εσωτερικά παραγόμενων προϊόντων, γιατί τα εισαγόμενα προϊόντα δεν μπορείς να τα φθηνύνεις».
www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: