Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

We are all Greeks (Είμαστε όλοι Έλληνες)


Με αυτό το σύνθημα διαδηλώνουν σήμερα το μεσημέρι, ανταποκρινόμενοι σε ένα διαδικτυακό κάλεσμα που μεγάλωνε ώρα με την ώρα χθες σε ένταση, πολίτες πολλών πόλεων της Ευρώπης και πέραν αυτής, από το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Παρίσι έως τη Νέα Υόρκη.


Η οικονομική κρίση και οι ασφυκτικές πιέσεις των εταίρων πυροδοτούν πλέον ένα διεθνές κύμα αλληλεγγύης το οποίο αποτυπώνεται από τα κοινωνικά δίκτυα έως τις στήλες αρθρογραφίας του παραδοσιακού Τύπου και τις επίσημες δηλώσεις πολιτικών ή οικονομολόγων – ακόμα και Γερμανών.

Στην Ιταλία, δύο δήμαρχοι κωμοπόλεων του Νότου, ο Μάρκο Γκάλντι, δήμαρχος του Κάβα Ντέι Τιρένι, και ο Τζοβάνι Μοσκατιέλο, δήμαρχος του Μπαρονίσι, ανακοίνωσαν χθες πως εφεξής θα προσφέρουν τον μηνιαίο μισθό τους, ύψους 1.100 ευρώ και 780 ευρώ αντίστοιχα, για τη στήριξη του ελληνικού λαού. «Στην Ευρώπη υπάρχει ένας λαός που λέει ότι δεν έχει αδέλφια. Και σε αυτή την ιστορική στιγμή έχει δίκιο», ανέφερε ο Μάρκο Γκάλντι σε επιστολή του προς την ευρωπαϊκή, ιταλική και ελληνική ηγεσία. «Η Ελλάδα μάς έδωσε τον πολιτισμό και η Ιταλία και η Ευρώπη δεν είναι αδέλφια της,αλλά παιδιά της. Η Ευρώπη σήμερα κρίνεται. Αν εγκαταλείψει την Ελλάδα, θα απορρίψει οριστικά μια συγκεκριμένη ιδέα της Ευρώπης, της Ευρώπης που θέλουμε και αγαπάμε».

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο επικεφαλής των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, δεν φτάνει μέχρις εκεί. Ασκεί όμως έντονη κριτική στην πολιτική της Καγκελαρίου Μέρκελ. «Η κ. Μέρκελ έχει κάνει τη διάγνωση: η Ελλάδα είναι παχύσαρκη. Αρκεί λοιπόν μια αυστηρή δίαιτα. Η Ελλάδα όμως είναι καρδιοπαθής. Χρειάζεται βηματοδότη και ενδοφλέβιο ορό, αλλιώς ο ασθενής θα πεθάνει», δήλωσε προτείνοντας εν είδει θεραπείας πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελλήνων φοροφυγάδων στο εξωτερικό, περιορισμό των ελληνικών αμυντικών δαπανών, πολιτική κατά της ανεργίας και ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για τη Νότια Ευρώπη. «Ολα όσα γίνονται πρέπει να σέβονται την εθνική κυριαρχία και την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού», σημείωσε από την πλευρά του ο Βέρνερ Χόγιερ, ο (γερμανός) πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΛΕΖΟΥ. Χαρακτηριστική της μεταστροφής του κλίματος είναι η μετάδοση συνέντευξης του Μανώλη Γλέζου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του γαλλικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου France 2, στο πλαίσιο ρεπορτάζ με θέμα τις «ολοένα και περισσότερες φωνές που εγείρονται στην Ελλάδα» αξιώνοντας να αποζημιώσει η Γερμανία τη χώρα μας για την Κατοχή. «Οταν ο Μανώλης μιλάει για την Κατοχή, τον ακούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γάλλος δημοσιογράφος. «Τι λέει λοιπόν; Οτι η γερμανική Κατοχή απέσπασε εκβιαστικά από το δημόσιο ταμείο της Ελλάδας το ισοδύναμο των 81 δισ. ευρώ, ποσό που με τους τόκους φτάνει σήμερα τα 108 δισ. ευρώ». «Πρέπει να πληρώσουν και αυτοί. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο δίκαια», επισήμανε ο Μανώλης Γλέζος.

«Καθόλου διπλωματικές οι δηλώσεις Σόιμπλε»

«Χορεύοντας γύρω από τη χρεοκοπία της Αθήνας» τιτλοφορείται το κύριο άρθρο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», με το οποίο η βρετανική εφημερίδα επικρίνει την παρότρυνση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς την Αθήνα να μεταθέσει για το μέλλον την ημερομηνία των εκλογών, ενώ χαρακτηρίζει «επικίνδυνο ακροβατισμό» τη μετάθεση της απόφασης για την έγκριση της συμφωνίας από το Eurogroup. «Μπορεί να κατανοήσει κανείς τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι γερμανοί πολιτικοί. Τους είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουν τις πράξεις τους στους ψηφοφόρους», αναφέρεται. «Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε όχι μόνο δεν ήταν καθόλου διπλωματικές, αλλά πάσχουν και στη λογική τους. Είναι λάθος να υποθέτει κανείς ότι η αναστολή της δημοκρατίας θα βοηθήσει στην επίλυση της ελληνικής κρίσης. Αν η Ευρώπη έχει πειστεί να βοηθήσει την Αθήνα, πρέπει να το κάνει. Αν πιστεύει ότι δεσμεύει χρήματα σε μια χαμένη υπόθεση, πρέπει να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της. Αλλά είναι καλύτερα να τραβήξεις την πρίζα από το να χορεύεις γύρω από τη χρεοκοπία της Αθήνας».
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: