Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Στα ύψη η κόντρα Alpha - Eurobank


Ποιες είναι οι αιτίες, σύμφωνα με την Alpha, που οδήγησαν στην ακύρωση της συγχώνευσης. Σκληρή απάντηση από τη Eurobank.


Νέες διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα μεταξύ της Alpha Bank και της Eurobank, με αφορμή την έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της πρώτης, εν όψει της γενικής συνέλευσης που καλείται να ακυρώσει τη συμφωνία συγχώνευσης. Η Alpha Bank κάνει λόγο για ουσιώδη μεταβολή των οικονομικών και λοιπών δεδομένων, πάνω στα οποία είχε βασιστεί η απόφαση για συγχώνευση με τη Eurobank. "Οι ισχυρισμοί με τους οποίους η Αlpha Bank επιχειρεί να δικαιολογήσει την αθέτηση των συμβατικών της υποχρεώσεων είναι αβάσιμοι", της απαντά η Eurobank.

Ειδικότερα, η Alpha Bank ισχυρίζεται ότι το PSI προκάλεσε ουσιώδη μεταβολή των οικονομικών και λοιπών δεδομένων, πάνω στα οποία είχε βασιστεί η απόφαση για συγχώνευση με τη Eurobank, ως προς την οικονομική σκοπιμότητα, επιχειρηματική λογική και τις αναμενόμενες ωφέλειες καθώς και το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης του ενιαίου σχήματος.

Σύμφωνα με το δ.σ. της, εξαιτίας του PSI+ και μόνο, το ενιαίο σχήμα θα υφίστατο επιπρόσθετη επιβάρυνση άνω των 9 δισ. ευρώ (προ φόρων) σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς. "Η αναλογία των Μετόχων της Τραπέζης στις επιπρόσθετες ζημίες είναι δυσανάλογη των εκ της συγχωνεύσεως ωφελειών", ανέφερε η έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Επιπλέον, υπολόγιζε ότι το αρχικό σχέδιο για κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου ομίλου κατά 3,9 δισ. ευρώ ήταν πια "μη υλοποιήσιμο και σε κάθε περίπτωση ανεπαρκές".

Από την πλευρά της η Eurobank απαντά πως: "Οι ισχυρισμοί με τους οποίους η Αlpha Bank επιχειρεί να δικαιολογήσει την αθέτηση των συμβατικών της υποχρεώσεων είναι αβάσιμοι. Η απόφασή της να αναστρέψει μονομερώς τη διαδικασία συγχώνευσης των δύο Τραπεζών, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων και τις αρμόδιες αρχές, αποτελεί τη μόνη παράβαση συμβατικών υποχρεώσεων που υφίσταται", απαντά η Eurobank.

"Οι σημαντικές ωφέλειες από τη συγχώνευση, που και η ίδια η Alpha Bank αναγνωρίζει, δεν επηρεάζονται σε καμία περίπτωση από το ύψος των ζημιών συνεπεία του PSI+. Αντίθετα οι ωφέλειες αυτές αμβλύνουν την όποια επιβάρυνση από το PSI+, η οποία θα γνωστοποιηθεί σύντομα", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Και καταλήγει: "Η ματαίωση μιας συγχώνευσης αυτής της εμβέλειας, πέραν της σημαντικής απώλειας που συνεπάγεται για τους Μετόχους των τραπεζών, είναι επίσης ασύμβατη με την επιδιωκόμενη ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη διατήρηση του ιδιωτικού του χαρακτήρα. Ευρύτερα δε, αντιστρατεύεται τη μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο της Χώρας από την κρίση και την επιστροφή της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης".
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: