Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Καριέρα: Γίνε επιχειρηματίας από το σπίτι σου


Βρίσκεσαι στο κομβικό σημείο που δεν αντέχεις την δουλειά και το αφεντικό σου; 6 μυστικά για να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση με έδρα το σπίτι σου.


Ανακάλυψε τα ταλέντα σου
Σκέψου τα ταλέντα σου σαν τα πράγματα που είσαι πραγματικά καλός. Πρόκειται για τα προσωπικά σου χαρίσματα. Για παράδειγμα, μπορεί να είσαι πολύ δημιουργικός, να προσέχεις τις λεπτομέρειες ή να είσαι πολύ επικοινωνιακός. Τα ταλέντα σου είναι η βάση – η μαγιά- για να εξασφαλίσεις μια επιτυχημένη επιχείρηση, και ειδικά με έδρα το σπίτι σου.

Εξέτασε τις ικανότητες σου
Αυτά είναι τα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Η διαφορά ανάμεσα στο ταλέντο και στην ικανότητα είναι ότι το μεν πρώτο είναι παθητικό ενώ το δεύτερο είναι ενεργητικό. Δηλαδή, γεννιέσαι με κάποια χαρίσματα και με τον καιρό αναπτύσσεις κάποιες ικανότητες καθώς μαθαίνεις. Έτσι, λοιπόν, ένας δημιουργικός άνθρωπος μπορεί να έχει εξαιρετικές ικανότητες στο να σχεδιάζει ή να γράφει. Από την άλλη ένας άνθρωπος που δίνει μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια μπορεί να έχει οργανωτικές και υπολογιστικές ικανότητες.

Ώρα για επιχειρηματικές ιδέες
Το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να κάνεις σε αυτό το σημείο απευθυνόμενος στον εαυτό σου είναι το εξής: «Με τα συγκεκριμένα ταλέντα και ικανότητες που έχω τι είδους δουλειά θα μπορούσα να ξεκινήσω από το σπίτι;».
Εάν λοιπόν υποθέσουμε ότι έχεις οργανωτικές ικανότητες και είσαι καλός στα λογιστικά, θα μπορούσες να κρατάς βιβλία ή να φτιάχνεις τις φορολογικές δηλώσεις άλλων, ή διαφορετικά να αναλάβεις την οργάνωση εκδηλώσεων. Να ξέρεις πως αν βάλεις κάτω τα ταλέντα και τις ικανότητες σου θα καταγράψεις μια λίστα που θα περιέχεις πολλές επιλογές.

Επιχείρηση στο σπίτι
Είναι γεγονός πως δε πρόκειται όλες οι επιχειρηματικές σου ιδέες να ταιριάξουν με το σκεπτικό σου. Δεν θα μπορέσεις να ξεκινήσεις μια κατασκευαστική εταιρεία με έδρα το σπίτι σου καθώς χρειάζεσαι αρκετό χώρο και φυσικά να μην ακούς συνέχεια τα παράπονα των γειτόνων εξαιτίας των θορύβων. Μπορείς να επιστρέψεις στη λίστα σου λοιπόν και να διαγράψεις εκείνες τις επιλογές που δεν μπορούν να γίνουν από το σπίτι.

Δαπάνες και κέρδη
Το επιχειρηματικό πλάνο και ο σχεδιασμός τω κερδών είναι δύο πολλοί σημαντικοί παράγοντες για να ξεκινήσεις την επιχείρηση σου με έδρα το σπίτι. Μπορεί να έχεις και το τάλαντο –που λένε- και τις ικανότητες για να επιτυχείς, αλλά αν οι άνθρωποι – πελάτες δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για τις υπηρεσίες σου τι θα κάνεις; Θα αποτύχεις!

Γι’ αυτό πρώτο απ’ όλα θα πρέπει να δώσεις απάντηση σε δύο βασικά ερωτήματα
- Πόσο θα σε πληρώνουν για τις υπηρεσίες σου;
- Μπορείς να βγάλεις τα προς το ζην από αυτό το επάγγελμα;

Πολλοί ξεκινούν την δική τους επιχείρηση χωρίς να υπολογίζουν το προϋπολογισμό, τα έξοδα και τελικά το κέρδος που θα έχουν. Καλώς ή κακώς, κάθε επιχείρηση πρέπει να έχει κέρδος για να επιβιώσει. Πάρε την λίστα σου από την αρχή και αξιολόγησε τα κέρδη που μπορούν να σου αποφέρουν οι επιλογές σου. Εάν οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δεν σε καλύπτουν, τότε διάγραψέ τα.
Θα πρέπει να προσέξεις επίσης αν θέλεις η δουλειά που θα ξεκινήσεις στο σπίτι να σου καλύπτει όλα σου τα εισοδήματα ή αν θα είναι ένα extra εισόδημα που θα σε βοηθήσει στο μηνιαίο σου μισθό.

Στήσε το επιχειρηματικό σου πλάνο
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως το επιχειρηματικό σχέδιο θα βοηθήσει μόνο αν θες να πάρεις ένα επαγγελματικό δάνειο. Λάθος! Πρωταρχικός στόχος είναι να εξετάσεις κατά πόσο η επιχειρηματική σου ιδέα μπορεί να μετατραπεί και σε κερδοφόρα επιχείρηση. Έτσι λοιπόν από την στιγμή που έχεις καταλήξει ξεκίνα να δουλεύεις το πλάνο. Εάν βλέπεις ότι δεν σου βγαίνει, επέλεξε ένα άλλο πεδίο και ξεκίνα να κάνεις το πλάνο και γι’ αυτό. Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να κάνεις μέχρι και 3 επιχειρηματικά πλάνα για τρεις διαφορετικές περιπτώσεις προτού καταλήξεις σε αυτό που σε ενδιαφέρει και σε ικανοποιεί.

Καλή επιτυχία!
menslounge.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: