Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Peter Stein: "Σε δυο-τρία χρόνια η Γερμανία θα ζητάει βοήθεια από τους Έλληνες"


Καυστικός ήταν σε συνέντευξή του ο Γερμανός σκηνοθέτης, που αναγορεύτηκε πρόσφατα επίτιμος διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόσο απέναντι στους Γερμανούς όσο και απέναντι στους Έλληνες.


"Να με θυμηθείτε: Σε δύο-τρία χρόνια η Γερμανία θα βρεθεί ενώπιον μεγάλων, πολύ μεγάλων προβλημάτων, και θα ζητήσουμε τότε βοήθεια από τους Ελληνες. Μη γελάτε, αυτό θα συμβεί. Γιατί έχουμε προβλήματα, σε μικρότερο βαθμό, αλλά δεν τα αντιμετωπίζουμε: διαφθορά και φτώχεια. Δεν είμαστε καλύτεροι, απλώς προς το παρόν αντιμετωπίζουμε καλύτερα τα προβλήματα", είπε σε συνέντευξή του στο "Βήμα" της Κυριακής ο Βερολινέζος θεατράνθρωπος, Peter Stein, που είναι γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα.

Σε ερώτηση για το μέλλον της χώρας μας δήλωσε αισιόδοξος, τόνισε όμως την ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία των ανθρώπων του Νότου:

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι βλέπω λίγη ελπίδα να γεννιέται ξανά στους Ελληνες. Χωρίς αυτή την ελπίδα τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Κοιτάξτε την Ιταλία, πώς βρήκε μόνη της τον τρόπο. Οι πολιτικοί παραδέχθηκαν ότι δεν μπορούν κι έτσι την εξουσία ανέλαβαν οι λεγόμενοι "τεχνοκράτες". Ο Μόντι κλήθηκε να κάνει αυτό που οι πολιτικοί δεν μπόρεσαν. Ακούστε, οι πολιτικοί κάνουν πάρα πολλά λάθη, τα κάνουν όλα μαντάρα, αλλά δεν φταίνε μόνον εκείνοι. Το πιο εύκολο είναι να κατηγορείς πάντα τους άλλους. Αν όμως θέλεις να σώσεις την κοινωνία και να ζήσεις μέσα σε αυτή, πρέπει να αλλάξεις συμπεριφορά. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία - τον Νότο. Στον Βορρά οι άνθρωποι συμπεριφέρονται διαφορετικά», είπε ο Γερμανός σκηνοθέτης.
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: