Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

«Έρχεται κούρεμα 35% στο χρέος»

Γ. Παπανδρέου σε υπουργούς…
Με την ΚΟ να εμφανίζει σημάδια αποσύνθεσης ο πρωθυπουργός τα δίνει όλα για να διατηρήσει τη συνοχή της κυβέρνησης. Στα ραντεβού με τους υπουργούς, που θα συνεχιστούν και σήμερα πριν και μετά το υπουργικό με τους Θ. Πάγκαλο και Μ. Χρυσοχοΐδη, προχωρεί την ενημέρωση όσο μπορεί. Χθες είδε τους Ραγκούση, Σκανδαλίδη, Λοβέρδο, Καστανίδη και Διαμαντοπούλου. Τους είπε ότι «έρχεται λύση στο χρέος» και τους ζήτησε να στηρίξουν την κυβέρνηση. Επιπλέον, να παρέμβουν σε βουλευτές και να σταματήσουν τη συζήτηση για εκλογές. Βέβαια, αποδέχθηκε την επισήμανση ορισμένων, πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένει ότι στο Eurogroup στις 21 Οκτωβρίου ή στη Σύνοδο Κορυφής στις 23 θα αποφασιστούν:

- Κούρεμα της τάξης του 35% (επισημαίνεται ότι ελληνικά ομόλογα έχουν πωληθεί σε αυτό το ποσοστό επί της αρχικής τιμής τους).

- Διατήρηση της ισορροπίας στο τραπεζικό σύστημα.

Η λύση μπορεί να συνοψιστεί στη φράση «η τρόικα θα αναλάβει το χρέος και η ελληνική κυβέρνηση το έλλειμμα και τις αλλαγές». Δηλαδή, οι δανειστές θα μας δίνουν τους τόκους για τα παλιά χρέη που θα απομείνουν μετά το κούρεμα και εμείς θα πρέπει να κάνουμε περικοπές μέχρι να παρουσιάσουμε πλεονάσματα για να πληρώνουμε και το κεφάλαιο.

Κόλπο…

Για να πάρει αυτή την απόφαση η Ένωση, όμως, η Αθήνα θα πρέπει να έχει ψηφίσει νωρίτερα το πολυνομοσχέδιο με εφεδρεία, νέο μισθολόγιο, κόψιμο φοροαπαλλαγών κτλ. Για αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε και πέτυχε τη συναίνεση της ΝΔ να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της δεύτερης ανάγνωσης. Η μισή συναίνεση, συμφωνούμε στη διαδικασία, καταψηφίσουμε τα νομοσχέδια, επιτρέπει στην κυβέρνηση να λέει στο εξωτερικό πως υπάρχει μέτωπο υπέρ των αλλαγών στο εσωτερικό και στη ΝΔ να… απομακρύνει τον κίνδυνο να γίνουν άμεσα εκλογές και να κληθεί αυτή να διαχειριστεί τα επώδυνα μέτρα για την ερχόμενη τριετία. Στην κυβέρνηση έχουν πειστεί πως ο Αντώνης Σαμαράς μιλά για εκλογές, αλλά δεν τις θέλει και θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την απόσταση δημόσιου λόγου και στρατηγικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: