Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Αναβάλεται η κατοχύρωση του επαγγέλματος του Οικονομολόγου


Από την 2/3/2011, με την ψήφιση του Ν. 3919/2011, που αφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δίνεται η δυνατότητα στον οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα επίπεδου σπουδών, να ιδρύει εταιρεία και να ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα επιθυμεί. Παράλληλα ο νόμος προβλέπει ότι από την ψήφιση του και εντός τεσσάρων μηνών θα υπήρχε η δυνατότητα με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων να εξαιρεθούν επαγγέλματα από την απελευθέρωση.

Τελικώς από το νόμο εξαιρέθηκαν τα επιστημονικά επαγγέλματα (ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κλπ.) εκτός από τα Οικονομολογικά επαγγέλματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλέον ο οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει μια εταιρία και να παρέχει οικονομικές-λογιστικές υπηρεσίες πλην υπηρεσιών ορκωτού λογιστή. Για να γίνει απόλυτα κατανοητό π.χ. πολίτης άσχετος παντελώς με τα οικονομικά έχει τη δυνατότητα να κάνει έναρξη επαγγέλματος φοροτέχνη - λογιστή χωρίς να χρειάζεται την αντίστοιχη άδεια που εκδίδεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Άρα η αγορά θα γεμίσει από άσχετους, επικίνδυνους και κομπογιαννίτες οι οποίοι με την ταμπέλα της λογιστικής εταιρίας θα λυμαίνονται το χώρο και θα διώξουν όλους τους σοβαρούς επαγγελματίες. Καταλαβαίνετε την επίπτωση που θα έχει αυτό στα δημόσια έσοδα της χώρας στη σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση.

Άρα, τι νόημα θα έχει να ακολουθήσει ένας νέος σπουδές οικονομικού κύκλου αφού ο τυπικός τίτλος δεν θα του είναι απαραίτητος για την άσκηση οποιουδήποτε οικονομικού επαγγέλματος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: