Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Το έξυπνο σπίτι του μέλλοντος

Τι θα λέγατε αν δίνατε ρεύμα στο σπίτι σας από ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο; Η Nissan έκανε πάλι το θαύμα της...


Δεν θυμίζει σε τίποτε ένα συνηθισμένο σπίτι: χτισμένο σχεδόν «στον αέρα», το πολυεδρικό κτίσμα της Nissan σχεδιάστηκε για να αντέχει στις φυσικές καταστροφές, αλλά και μετά από αυτές, χάρη και στην ενεργειακή του αυτονομία.

Τι το ξεχωριστό έχει σε σχέση με τα υπόλοιπα έξυπνα σπίτια; Ότι άξονάς του δεν είναι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ή μια ανεμογεννήτρια. αλλά... ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο.

Το NSH-2012, το genius σπίτι που φέρει τη σφραγίδα της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, έκλεψε την παράσταση στην έκθεση νέων τεχνολογιών Ceatec 2011, λίγο έξω από το Τόκιο.

Η «γωνιά» της Nissan στην έκθεση ήταν στην πραγματικότητα μια ολόκληρη κοινότητα αποτελούμενη από «πράσινα» σπίτια, τα οποία βασίζονται στην αιολική, στην ηλιακή ενέργεια ή στις κυψέλες καυσίμου για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.


Παρότι όλα τα κτίσματα έχουν ενεργειακή αυτάρκεια, κεντρικό ρόλο στην κοινότητα διαδραματίζει ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο Leaf, το οποίο λειτουργεί ως εφεδρική μπαταρία εάν οι υπόλοιπες πηγές δεν αποδίδουν 100%, π.χ. σε μια βροχερή ημέρα ή σε περίπτωση μπλακ άουτ.

«Το σπίτι αυτό μπορεί να συντηρήσει μια σταθερή, δική του πηγή ενέργειας που δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, ενώ μπορεί να βασιστεί στην ηλιακή ενέργεια ή στην ενέργεια που βρίσκεται αποθηκευμένη στις μπαταρίες ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος, εάν η ηλεκτροδότηση διακοπεί σε μια καταστροφή», αναφέρει μεταξύ άλλων η Nissan σε ανακοίνωσή της.

Όταν όλα... βαίνουν καλώς, το σύστημα δεν μένει αδρανές: μέσω ρύθμισης έξυπνου δικτύου, μεταφέρει ενέργεια από και προς ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς και βέβαια από και προς το Nissan Leaf.

Δείτε απόσπασμα από την έκθεση Ceatec 2011 και το περίπτερο της Nissan



Δεν υπάρχουν σχόλια: