Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Πρόταση-τομή για την μείωση του δημόσιου χρέους


Την πρότασή της για την άμεση ελαχιστοποίηση του δημόσιου χρέους παρουσίασε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ (Κρατική Ακίνητη Περιουσία και Αξιοποίηση) στην οποία επικεφαλής είναι ο πρόεδρος της Δράση Στέφανος Μάνος, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της OTE Estate Γιάννης Παναγιωτίδης.
Η πρόταση του σωματείου ΚΑΠΠΑ περιλαμβάνει τη σύσταση ειδικής εταιρείας του Δημοσίου στην οποία θα εισφερθεί ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων. Αποτελεί ένα ακόμη «όπλο» στη μάχη κατά του δημοσιονομικού χρέους και θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το σωματείο ΚΑΠΠΑ.

Όπως επισημάνθηκε, στην εταιρεία αυτή θα μπορούσαν να επενδυθούν 150 δισ. ευρώ τα οποία είναι δυνατό να προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το EFSF ή άλλο φορέα.

Το «concept» της πρότασης στηρίζεται στο γεγονός ότι οι παραπάνω οργανισμοί -που ήδη θα χρηματοδοτήσουν με 110 δισ. ευρώ την ελληνική οικονομία- «αγοράζουν» περιουσιακά στοιχεία, γεγονός που οδηγεί στην αποπληρωμή του χρέους και στην αναστροφή του οικονομικού κλίματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο του ΚΑΠΠΑ, σε δύο ή τρία χρόνια θα μπορούσε να εκδοθεί ομολογιακό δάνειο διάρκειας 5-15 ετών μετατρέψιμου σε μετοχές στη λήξη του.

Η πρόταση

Αναλυτικά η πρόταση του ΚΑΠΠΑ προβλέπει :

- τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού κρατικών περιουσιακών στοιχείων (κινητών και ακινήτων) σε χρονικό ορίζοντα δύο-τριών μηνών και την κατηγοριοποίησή τους σε τρεις κατηγορίες:

1. Στοιχεία προς άμεση αποκρατικοποίηση – ιδιωτικοποίηση (π.χ. όσα προβλέπονται στο πλαίσιο του μνημονίου 1 και ανήκουν ή προορίζεται να εισφερθούν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων)

2. Assets που θα μπορούσαν να αποκρατικοποιηθούν υπό προϋποθέσεις και αφορούν επί παραδείγματι ακίνητα Δήμων, τα οποία οι τελευταίοι παραχωρούν με δική τους συμμετοχή στην επένδυση ή βραχονησίδες που δεν επηρεάζουν την ασφάλεια της χώρας, κοκ)

3. Στοιχεία που δεν προορίζονται να «ιδιωτικοποιηθούν» αλλά εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών στοιχείων με στόχο την ενίσχυση της συνολικής δυνάμει αξίας του. Τέτοιους είδους στοιχεία μπορεί να είναι η τιτλοποίηση διαφόρων εσόδων.

- την εισφορά όλου του χαρτοφυλακίου σε ειδική εταιρία του Δημοσίου. Όπως επισημάνθηκε, μέτοχος της εταιρίας θα μπορούσε να είναι ευρωπαϊκός φορέας που ήδη υπάρχει ή δημιουργείται για το σκοπό αυτό (ενδεικτικά Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θυγατρική του EFSF ή άλλο) και στον οποίο θα μπορούσε να μεταβιβαστεί η κυριότητα ή, σε κάποιες περιπτώσεις, το δικαίωμα χρήσης.

- την άμεση εκταμίευση 75 δισ. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να δαπανηθεί για την αποπληρωμή του κόστους αγοράς ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (περίπου 50 δισ.) και το υπόλοιπο να διατεθεί αναλόγως.

- Σε χρονικό διάστημα 12 μηνών το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας αποτιμώνται από ελληνικό και ευρωπαϊκό εκτιμητικό οίκο με τελική αποτίμηση το μέσο όρο. Όπως επισημάνθηκε, στόχος είναι η συνολική αξία που θα προκύψει να είναι σημαντική, καθώς στην Ελλάδα μετά τη σύσταση της παραπάνω ειδικής εταιρείας το κλίμα θα έχει μεταβληθεί και κατά συνέπεια το επενδυτικό ενδιαφέρον θα έχει αυξηθεί.

- Το «σχέδιο εξόδου» από την κρίση του ΚΑΠΠΑ θέτει ως βασική παραδοχή ότι η συνολική αξία θα διαμορφώνεται στα 180-200 δισ. ευρώ βάσει των μέχρι σήμερα ανεπίσημων εκτιμήσεων). Βάσει της παραδοχής αυτής από το σύνολο της αξίας αφαιρείται η αξία των περιουσιακών στοιχείων της τρίτης κατηγορίας (κάθε στοιχείο έχει συγκεκριμένη αξία) μέχρι την επιθυμητή αξία (έστω 150 δισ. ευρώ).

- Τα πλεονάζοντα περιουσιακά στοιχεία αποδεσμεύονται και πραγματοποιείται και δεύτερη καταβολή 75 δισ. ευρώ

- Κατά τους 12 πρώτους μήνες στην διάρκεια των οποίων λαμβάνει χώρα το «σχέδιο εξόδου» από την κρίση υλοποιείται και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με assets της Κατηγορίας 1 με τη συμμετοχή του φορέα που κατέχει τα στοιχεία. Η πρόταση του ΚΑΠΠΑ θεωρεί ότι οι αξίες θα έχουν ενισχυθεί εντός του πρώτου χρόνου διότι θα έχει αρθεί η αβεβαιότητα των αγορών και θα είναι περισσότερο εφικτή η άντληση των προσδοκώμενων εσόδων

- Για τα υπόλοιπα στοιχεία έχει προσυμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης μεγαλύτερο των 4-5 ετών, ενώ το Δημόσιο για διάστημα 10 ετών διατηρεί το δικαίωμα να αποσύρει από την εταιρία οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο επιθυμεί με την καταβολή της αξίας που αυτό είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ουσιαστικά η παραπάνω πρόταση είναι η επικαιροποιημένη εκδοχή αυτής που είχε διατυπώσει το ΚΑΠΠΑ τον περασμένο Ιούνιο. Η τότε πρόταση προέβλεπε την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου διάρκειας 5-15 ετών μετατρέψιμου σε μετοχές στη λήξη του.
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: