Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Μέτρα λιτότητας 6 δισ. ευρώ συμφώνησαν Βενιζέλος - τρόικα


Μείωση 20% του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα
Μέτρα λιτότητας 6 δισ. ευρώ για το διάστημα 2013-2014 συμφώνησε με την ολοκλήρωση των σημερινών συνομιλιών ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους επικεφαλής της τρόικας. Απομένουν κάποιες «τεχνικές λεπτομέρειες», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας ότι κανείς δεν πρόκειται να κρατικοποιήσει τις τράπεζες.

Η τρόικα αιτήθηκε την περαιτέρω απελευθέρωση των συμβάσεων και την αναδιαπραγμάτευση από τους κοινωνικούς εταίρους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον 20%, αλλά και την επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου που αποφασίστηκε για το Δημόσιο.

Η σημερινή συζήτηση, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, αφορούσε «την προσαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2013-2014 και όλα δείχνουν ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο Μεσοπρόθεσμο για το οποίο αναμένεται να εξειδικευτούν μέτρα 6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από την πολιτική εντολή που έχουν πλέον τα στελέχη της τρόικας ώστε να επιβάλλουν στην Ελλάδα ένα νέο πακέτο λιτότητας το οποίο θα εξασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι στόχοι, με μέτρα που θα λειτουργούν ως «μαξιλάρι», λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και το χειρότερο σενάριο της ύφεσης.

Η τρόικα, διά των εκπροσώπων της Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) επιμένει σε δύο κύρια σημεία:

Το πρώτο αφορά στην επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου που αποφασίστηκε για το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις του Δημοσίου. Σε αυτές περιλαμβάνονται και όλες τις ΔΕΚΟ, αλλά και στις επιχειρήσεις των οποίων το διοικητικό συμβούλιο διορίζεται κατά πλειοψηφία από το Δημόσιο, ή έχουν στο παρελθόν επιχορηγηθεί από τον προϋπολογισμό.

Τέτοιου είδους επιχειρήσεις είναι η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΤΑ αλλά και τράπεζες όπως η ΑΤΕ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το δεύτερο αφορά τη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη από τις ρυθμίσεις που προώθησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ούτε από τη δημοσιοποίηση του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ζητεί την περαιτέρω απελευθέρωση των συμβάσεων και την αναδιαπραγμάτευση από πλευράς των κοινωνικών εταίρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον κατά 20%.

Επιπλέον, έντονες είναι οι πιέσεις και για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να υπάρξει ρητή πρόβλεψη για το Κτηματολόγιο στο νέο Μεσοπρόθεσμο, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία.

Βενιζέλος: Δεν θα κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες

Κανείς δεν πρόκειται να κρατικοποιήσει τις τράπεζες, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος σε διευκρινίσεις που παρείχε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σχετικά με τις πρόσφατες επιλογές του σχετικά με την Proton Bank.

«Οι τράπεζες θα στηριχθούν, αλλά είναι άλλο πράγμα οι τράπεζες και άλλο πράγμα η συγκεκριμένη μετοχική σύνθεση», διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι αυτό που έγινε με την απόφαση για την Proton Bank, σύμφωνα με την εισήγηση που του υπέβαλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «είναι ενδεικτικό».

«Εφαρμόζουμε το νέο νόμο για την εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων, διαχωρίζουμε την τράπεζα σε καλή ή κακή, η άδεια της κακής ανακαλείται και τίθεται αμέσως σε ειδική εκκαθάριση, ενώ η καλή ανήκει καθ' ολοκληρίαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Διοικητικό Συμβούλιο διορίζεται από το κράτος, η Γενική Συνέλευση συγκροτείται από το Ταμείο - και στην καλή τράπεζα μεταφέρονται τα υγιή δάνεια, όλες οι καταθέσεις, και προστατεύονται πλήρως όλες οι καταθέσεις», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Σημείωσε επίσης ότι το κόστος είναι μικρότερο από αυτό που θα κατέβαλε το ταμείο εγγύησης καταθέσεων και επενδύσεων, εάν επρόκειτο να αποζημιώσει τις εγγυημένες καταθέσεις της Proton Bank.

«Αυτό θα γίνει όταν και όποτε χρειαστεί, προκειμένου να νοιώσει ο κάθε Έλληνας, ο κάθε καταθέτης και επενδυτής, ότι έχει απόλυτη προστασία», συμπλήρωσε.

Οι εξηγήσεις του υπουργού Οικονομικών, δεν έπεισαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος έκανε λόγο για «διάσωση εντός εισαγωγικών με κόστος 863 εκατ. ευρώ"»

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα "όπου υπάρχουν κέρδη ιδιωτικοποιούμε και όπου ζημίες κοινωνικοποιούμε", ο δε κ. Λαυρεντιάδης που κατηγορείται για υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ, τα επέστρεψε, συμβιβάστηκε με την κυβέρνηση και την διοίκηση και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η ποινική του δίωξη έπαψε. Τι σήμα δίνει αυτή η κυβερνητική απόφαση; Είναι νόμιμο, αλλά -για να θυμηθούμε τον Γ. Βουλγαράκη- όχι ηθικό», εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός, Φίλιππος Σαχινίδης, αμφισβήτησε τους υπολογισμούς του κ. Παπαδημούλη, επισημαίνοντας πως δεν τεκμηρίωσε τους υπολογισμούς του. Κάλεσε δε, τον βουλευτή να υπολογίσει και να πει ποιο θα ήταν το κόστος της κατάρρευσης της Proton Bank, εάν δεν παρενέβαινε το κράτος.
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: